Home Dešavanja Zvanično predstavljena veb prezentacija kulturno – istorijskog nasleđa opštine Žabalj
Zvanično predstavljena veb prezentacija kulturno – istorijskog nasleđa opštine Žabalj

Zvanično predstavljena veb prezentacija kulturno – istorijskog nasleđa opštine Žabalj

0

Zvanično puštanje u rad veb sajta „E-kult“ održano je u sali Doma kulture u Žablju. Veb sajt „E-kult“ deo je projekta „Virtual Žabalj“ i predstavlja internet prezentaciju kulturnog dobra i kulturno-istorijskog nasleđa opštine Žabalj. Događaju su prisustvovali pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović i pomoćnik predsednika Opštine Žabalj za obrazovanje, kulturu i javno informisanje Sergej Zaporožac.

Pokrajinski sekretar Dragana Milošević istakla je da je ponosna na opštinu Žabalj, jer je jedna od retkih koja odvaja izuzetna sredstva za unapređenje kulturnog sadržaja i infrastrukture objekata kulturne namene.

„Pandemija je, nažalost, uticala na to da brojne ustanove kulture budu zatvorene, da publika nema pristup kulturnom sadržaju, a ovo je svakako jedan od načina da bude prezentovan kulturni sadržaj, ne samo na lokalnom, pokrajinskom i državnom nivou, nego i planetarno. Na taj način možemo da predstavimo sve ono što je Opština Žabalj postigla u smislu unapređenja kulture, zajedno sa Pokrajinskim sekretarijatom, na čijem sam čelu“, istakla je Dragana Milošević.

Veb adresa www.e-kultzabalj.rs sadrži nekoliko odeljaka. Prvi od njih je istoriografija, gde se mogu naći podaci o društvenoj, ekonomskoj i kulturnoj istoriji naselja žabaljske opštine, kao i podaci o znamenitim ličnostima sa tog područja. U odeljku o nasleđu posetioci sajta mogu čitati o muzejima, sakralnim objektima i o folklornom nasleđu. Kad je u pitanju tradicija, „E kult“ je na jednom mestu obuhvatio sva kulturna udruženja i kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Žabalj. Neizostavni su podaci i fotografije sa svih do sad održanih manifestacija iz oblasti kulture. Posetioci sajta mogu se do detalja upoznati sa programom svake manifestacije. Na jednom mestu nalaze se fotografije i podaci o svim istorijskim spomenicima koji se nalaze na teritoriji opštine Žabalj, uključujući mesto na kojem se nalaze, vreme u kojem su postavljeni, kao i podatke o tvorcu spomenika.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović naglasio je da je ta lokalna samouprava mnogo napredovala u oblasti kulture, jer su rekonstruisani domovi kulture, a u poslednjih nekoliko godina sve je više održanih kulturnih događaja.

„S obzirom na to da zbog nepovoljne epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da organizujemo sve što smo planirali, posvetili smo se digitalnoj prezentaciji. Na jednom mestu smo objedinili sve ono što može da zanima građane kad su u pitanju kultura, istorija i održavanje manifestacija u našoj opštini“, rekao je Radanović i podvukao da je ovo prvi deo projekta, koji će naknadno obuhvatiti i turističke potencijale i prirodne resurse opštine Žabalj.

Projekat „Virtual Žabalj“ osmišljen je na osnovu Pravilnika o digitalizaciji, koji je propisalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.