FormatŽabalj

Zoran Pinjić iz Čuruga u minulih šest godina posvećen je proizvodnji meda vrhunskog kvaliteta i proizvoda namenjenih zdravlju.

Počeo je sa 20 košnica, a sada njegovo gazdinstvo broji 32 pčelinje kuće. Pinjić proizvede do tonu meda godišnje, a kako kaže, svoje košnice ne seli, već se nalaze u bagremovoj šumici u Čurugu, koja se prostire na oko tri hektara. Proizvodi livadski i bagremov med, kao i polen, propolis i med sa dodacima za imunitet.

Sve što pčela donese je dobro za imunitet, a bavljenje pčelarstvom, osim što je korisno i dobro, takođe je opuštajuće i divan hobi, koji omogućava da dosta vremena provedem u prirodi. Meni je pčelarstvo dodatni posao, ali ga doživljavam kao uživanje koje donosi dobrobit svima – objašnjava Čuružanin.

Zoran posvećuje posebnu pažnju detaljima u procesu proizvodnje. Sa ljubavlju brine o svojim košnicama i pčelama, pa dobija med jedinstvenog bogatog ukusa. Njegov hobi i strast prema pčelarstvu razvili su se, pa je sada njegov med prepoznatljiv i širom opštine Žabalj. Kupci cene izvanredan ukus meda i posvećenost koju Zoran unosi u svaku teglu.

Drago mi je što ljudi prepoznaju kvalitetan med i što cene moju proizvodnju. Radujem se što med iz mog gazdinstva ide u ruke mojih sugrađana, što me još više motiviše da ulažem u pčelarstvo – kaže Pinjić.

Pinjić svoje pčele ne seli, već izlaze u bagremovu šumu na tri hektara

Ovaj Čuružanin aktivan je i u Udruženju „Bačka pčela“, koje je okupilo sve pčelare iz opštine Žabalj, njih oko 70.

Pre dve godine smo odlučili da se ponovo okupimo i počnemo da radimo aktivno, zarad još boljih rezultata i napredaka. Imali smo udruženje koje se ugasilo pre petnaestak godina, ali s obzirom na to da nas ima dosta, smatramo da treba da se okupljamo, družimo i radimo zajedno – kaže Pinja, kako ga zovu.

Svoje proizvode ovo gazdinstvo izlaže na sajmovima turizma, kao i na različitim manifestacijama širom Vojvodine, u okviru Turističke organizacije opštine Žabalj.

 

Izvor: dnevnik.rs

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *