FormatŽabalj

Zemlje inicijative Otvoreni Balkan, kao i drugi susedni narodi, mogu da računaju na Srbiju kao pouzdanog partnera u vreme velikih izazova u prehrambenom sektoru, poručila je u Berlinu pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i EU integracije Vedrana Ilić.

Ona je, na sastanku ministara poljoprivrede Stalne radne grupe za ruralni razvoj regiona Zapadnog Balkana, rekla da Srbija, kao regionalni lider, kao jedan od najvažnijih prioriteta vidi saradnju i posvećenost očuvanju stabilnosti snabdevanja hranom u regionu.

To je potvrđeno i ponovljeno na više ministarskih sastanaka u prethodnom periodu, navela je Ilićeva.

Kako je rekla, od najveće je važnosti nastaviti regionalnu saradnju i uključiti što više zemalja u inicijativu Otvoreni Balkan, ali i podržati druge susedne zemlje, saopštilo je ministarstvo.

Takođe, navela je da za Srbiju nema važnije teme od unapređenja poljoprivrede i prehrambene bezbednosti, kao i da je naša zemlja intenzivirala napore u EU integracijama u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kada govorimo o našim poljoprivrednim potencijalima, kaže, važno je napomenuti da je Srbija proizvela dovoljne količine hrane i da je u prošloj godini ukupna spoljnotrgovinska razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iznosila blizu 6,6 milijardi evra.

Govoreći o EU integracijama, Ilićeva je rekla da je ostvaren značajan napredak po pitanju preporuka iz prethodnog izveštaja o napretku, posebno u Poglavlju 12: Bezbednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, kao i pripremnom radu na Strategiji za usklađivanje sa pravnim tekovinama EU i dalje unapređenje kapaciteta Direkcije za nacionalne referentne laboratorije.

Kada je u pitanju Poglavlje 11 – Poljoprivreda i ruralni razvoj, napravljen je veliki iskorak novim IPARD III programom Republike Srbije za period 2021-2027 koji je Evropska komisija usvojila 9. marta 2022. godine, navela je Ilićeva.

Napomenula je da je indikativni finansijski doprinos Evropske unije IPARD III programu 288 miliona evra.

Takođe, u vezi sa Poglavljem 11, napravili smo prve korake za uspostavljanje integrisanog sistema upravljanja i kontrole (IACS), kazala je Ilićeva.

Kada je reč o Zelenoj agendi za ZB, Ilićeva je rekla da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede trenutno radi na više različitih tema među kojima su tretman otpadnih voda, agro-ekološko-klimatske mere i mere organske proizvodnje u okviru IPARD programa.

Takođe, radi na usklađivanju propisa koji regulišu deklarisanje, obeležavanje i reklamiranje prehrambenih proizvoda, kao i unapređenju održive upotrebe sredstava za zaštitu bilja.

Učesnici konferencije su posetili i međunarodni sajam svežeg voća i povrća Fruit Logistica 2022, gde je organizovan nastup srpskih privrednika u okviru nacionalnog štanda Srbije.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *