FormatŽabalj

Udruženje roditelja i hranitelja dece i odraslih osoba sa invaliditetom „Altruist“ iz Žablja iniciralo je realizaciju projekta za poboljšanje pristupačnosti važnim objektima, za osobe sa invaliditetom, po konkursu koji je raspisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Projekat, koji je „Altruist“ uspešno realizovao, podrazumeva postavljanje pokretne rampe u žabaljskom domu zdravlja, što je završeno krajem prošle godine. Pokretna platforma instalirana je na stepeništu, od prizemlja, do drugog sprata, a njenom montažom omogućen je lakši i sigurniji pristup svim službama u toj zdravstvenoj ustanovi, što mnogo znači osobama sa invaliditetom i teže pokretnim starijim građanima. Za realizaciju projekta ministarstvo je izdvojilo nešto više od dva miliona dinara, dok je lokalna samouprava učestvovala sa 440.000 dinara.
Stručni saradnik „Altruista“ Radenka Pavlov kaže da su primetili pozitivne reakcije sugrađana, koji su najpre bili zbunjeni, jer nisu znali namenu platforme, međutim, kada ih je osoblje doma zdravlja upoznalo sa tom namenom, prijatno iznenađeni su počeli da je koriste, naročito oni stariji, koji se otežano kreću.


„Postavljanje ove rampe jedan je od vidova podizanja svesti sugrađana o važnosti pristupačnosti objektima, naročito javnim ustanovama, mada sam primetila da osobe sa invaliditetom ne mogu samostalno da uđu ni u banke i pošte, a tek kad se stavimo u njihovu situaciju, shvatimo važnost ovog problema“, istakla je Pavlov i dodala da je pokretna platforma dostupna svima i da svi građani koji se otežano kreću, iz bilo kojeg razloga, slobodno zatraže pomoć od medicinskog osoblja za njeno korišćenje, pa tako bez problema mogu doći do interniste, pulmologa, oftalmologa, stomatologa…
Stručni radnik udruženja master pedagog Danijela Prole naglasila je da je u proteklom periodu vidan značajan pomak na lokalnom nivou, kada su u pitanju osobe sa invaliditetom i olakšavanje njihovog kretanja.
„Imamo mnogo ideja i polako realizujemo jedan po jedan projekat. U tome imamo potpunu podršku lokalne samouprave, pokrajine i republike, tako da se radujemo što iz meseca u mesec vidimo sve veći pomak nabolje. Gledamo da iniciramo postavljanje rampi na što više javnih objekata, svuda gde ih sada nema, a sigurna sam da ćemo u tome vremenom uspeti, najbitnije je da imamo podršku, kako nadležnih, tako i sugrađana“, istakla je Prole.

U toku proces licenciranja

Svi iz „Altruista“ borili su se prethodne dve godine za finansijsku pomoć, koja bi pokrila troškove za postupak licenciranja, kako bi, po dobijanju licence, mogli da računaju na redovnu pomoć države. Uspeli su u toj borbi, inspekcije su proverile objekat i stručne radnike, pa je sada u toku postupak licenciranja i stručno usavršavanje mentora, a nazire se pozitivan ishod.
Potrebna im je pomoć za održivost udruženja, pa su tako, osim pomoći lokalne samouprave, i javna preduzeća priskočila u pomoć. JKP „Čistoća Žabalj“ i „Vodovod opštine Žabalj“ uz mesečne račune dele građanima i uplatnice za donaciju „Altruistu“. Svi koji su u mogućnosti da im pomognu, mogu to učiniti uplatom na žiro račun 160-363602-35.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *