Home Dešavanja ŽABALJ: Održano predavanje o važnosti mamografije
ŽABALJ: Održano predavanje o važnosti mamografije

ŽABALJ: Održano predavanje o važnosti mamografije

0

O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda žene iz Žablja bile su u prilici da čuju na predavanju, koje je pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić održala u dvorištu ONB „Veljko Petrović“.

„Kod žena do 40 godine radi se ultrazvuk, a tek posle 40 godine mamografija. Zato se projekat i zove Prva mamografija, jer žena u tom periodu od 41 do 49 treba da uradi svoju prvu mamografiju i to je naša ciljna grupa, ali mi, naravno, nećemo odbiti nikog. Smatra se da je neki skrining bilo koje bolesti efikasan ako se odazove 75 odsto stanovništva na određenu bolest. Zato mi želimo da na predavanju ukažemo na značaj mamografije, da edukujemo žene o vrstama tumora, o tome kako se radi mamografija i o tome zašto je važno da je urade baš sada“.

Prisutnima se obratio i član Opštinskog veća za zdravstvo Lazar Čonkić, koji je istakao da lokalna samouprava ima izuzetno zadovoljstvo što je dr Bojanić došla da na zanimljiv način edukuje žene o veoma ozbiljnim temama.

„Svedoci smo toga da u poslednje vreme sve više žena, nažalost, oboljeva od raka dojke, zato je bitno da shvatimo koliko je važna prevencija, a i mi muškarci svakako možemo da pomognemo“, kazao je Čonkić i pozvao sve žene da se prijave za besplatan pregled.

U opštini Žabalj pokretni mamograf biće postavljen najpre u Žablju od 5. oktobra. Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta, ili neki drugi lični dokument. Pokretni mamograf biće prvo pozicioniran u dvorištu Doma zdravlja u Žablju, a potom  ispred zdravstvene stanice Čurug. Žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti od 21. septembra medicinskim sestrama svojih izabranih lekara.