Home Dešavanja ŽABALJ: Održano predavanje o položaju osoba s invaliditetom
ŽABALJ: Održano predavanje o položaju osoba s invaliditetom

ŽABALJ: Održano predavanje o položaju osoba s invaliditetom

0

Predavanje o položaju osoba sa invaliditetom, sa ciljem da se apeluje da taj položaj bude bolji, održano je u Opštinskoj narodnoj biblioteci „Veljko Petrović“. Na predavanju, koje je deo projekta Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, govorio je Dane Omčikus, čiji je film o životu osoba sa invaliditetom prikazan. Projekat „Srbija smile“ ima za cilj promenu statusa osoba sa invaliditetom, uključujući adekvatnije informisanje i prevenciju negativnih situacija.

Prioritetni zadatak projekta jeste da konkretnim aktivnostima utiče na podizanje svesti društvene zajednice o osobama sa invaliditetom jer, kako navode, u ovom trenutku osobe sa invaliditetom su praktično nevidljive u društvu. Jedan od velikih problema sa kojima se susreću je pristupačnost lokacija, objekata (banke, apoteke, pošte, knjižare, prodavnice), institucija, a sve to utiče na njihovu mobilnost i  mogućnost da obavljaju svakodnevne aktivnosti kao i svi ostali građani, bez diskriminacije. Međutim, realnost je drugačija. Život na točkovima  nije lak i često se dešava da su osobe sa invaliditetom prinuđene da se u sopstvenim kolicima voze kilometrima, jer nemaju drugi prevoz, ne mogu da se popnu u gradske autobuse.

Projekat “Srbija – SMILE” prikazivanjem filma ima za cilj promenu statusa osoba sa invaliditetom u cilju adekvatnijeg informisanja i prevencije negativnih situacija.