FormatŽabalj

U ONB „Veljko Petrović“ Žabalj održan je sastanak “Podrška lokalne zajednice u realizaciji projekta Farmaceutske komore Srbije Pitaj me za HPV”.

Na projektu je angažovano 250 farmaceuta iz cele Srbije, a među njima i dve magistre farmacije iz Žablja. Apoteke u kojima se pruža usluga savetovanja su obeležene posterima, a farmaceuti nose bedž na kom piše: Pitaj me za HPV. Projekat je pokrenula Farmaceutska komora Srbije uz podršku “MSD – Health Equity Catalyst” fondom i on će trajati do 31.5.2023. godine.

Sastanak su vodile dipl. ph. specc. Dragana Rajković, generalni sekretar Farmaceutske komore Srbije i dipl. ph. specc. Tamara Radivojević, predstavnica Komore za pokrajinu, kao i mr. ph. Sanja Đogo. Svojim prisustvom na sastanku pojedinci kao predstavnici pojedinih institucija žabaljske opštine potvrdili su podršku realizaciji ovog projekta u našoj opštini.

Prisutni su doneli niz korisnih zaključaka i izneli mnoge predloge za realizaciju ciljeva pomenutog projekta u svetlu brige o zdravlju naše dece, omladine i sugrađana uopšte.

Osim u pedijatrijskim službama Doma zdravlja Žabalj, od sada se i u apotekama mogu dobiti sve potrebne informacije o HPV vakcinaciji. Farmaceuti su prošli odgovarajuću obuku i pružaju odgovore na pitanja o tome šta je HPV virus, kako se prenosi, kakve su posledice nelečenih infekcija HPV virusima, šta je HPV vakcinacija, u kom uzrastu se ona preporučuje, gde se može primiti vakcija. Ove i mnoge druge važne informacije sugrađani žabaljske opštine mogu dobiti u AU “Janković” Žabalj, u N. Tesle 49 (savetnik je mr. ph. Jelena Zagorac) i u AU “Melem” Žabalj, u N. Tesle 80 (savetnik je mr. ph. Sanja Đogo). U navedenim apotekama u Žablju, od 1. februara 2023. godine roditelji i staratelji dece uzrasta od 9 do 19 godina, adolescenti i mlade osobe starosti do 26 godina mogu dobiti uslugu savetovanja u vezi sa humanim papiloma virusom (HPV) i informacije o HPV vakcinaciji.

Na sastanku je zaključeno da će se predstavnici institucija udruženo, učestvujući svojim resursima i idejama boriti da se pitanje HPV vakcinacije učini relevantnim pitanjem javnog zdravlja i zdravije budućnosti naše ukupne populacije.

 

 

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *