Home Dešavanja ŽABALJ: Besplatno predavanje o važnosti mamografije i preventivnih pregleda
ŽABALJ: Besplatno predavanje o važnosti mamografije i preventivnih pregleda

ŽABALJ: Besplatno predavanje o važnosti mamografije i preventivnih pregleda

0

O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda zainteresovane žene iz Žablja će biti u prilici da čuju na predavanju koje će u četvrtak, 24. septembra od deset časova u dvorištu ONB „Veljko Petrović“ održati pomoćnik pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić, prema čijim rečima se mamografija radi tek posle 40 godine.

„Kod žena do 40 godine radi se ultrazvuk, a tek posle 40 godine mamografija. Zato se projekat i zove Prva mamografija, jer žena u tom periodu od 41 do 49 treba da uradi svoju prvu mamografiju i to je naša ciljna grupa, ali mi, naravno, nećemo odbiti nikog. U Vojvodini živi 289 hiljada žena. U 2017. godini urađeno je samo 18 hiljada mamografija, od tih 18 hiljada samo pet hiljada žena je došlo samo od sebe bez poziva. Odziv žena je devet odsto, a smatra se da je neki skrining bilo koje bolesti efikasan ako se odazove 75 odsto stanovništva na određenu bolest. Zato mi želimo da na predavanju ukažemo na značaj mamografije, da edukujemo žene o vrstama tumora, o tome kako se radi mamografija i o tome zašto je važno da je urade baš sada“, izjavila je dr Bojanić.

Opština Žabalj  je prva opština u Vojvodini u koju će doći drugo, novokupljeno vozilo sa mamografom, radi nastavka pilot projekta „Prva mamografija“ pod sloganom „Bori se kao žena“. Pilot projekat finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine, dok njegovu uspešnost prate Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju Sremska Kamenica. Projekat obuhvata preglede žena ruralnih sredina u opštinama gde ne postoji mamograf.

U opštini Žabalj pokretni mamograf biće postavljen najpre u Žablju od 5. oktobra, a ciljna grupa su žene od 45 do 49 godina. Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta, ili neki drugi lični dokument. Pokretni mamograf biće prvo pozicioniran ispred Doma zdravlja u Žablju, a potom  ispred zdravstvene stanice Čurug. Žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti za pregled od 21. septembra medicinskim sestrama svojih izabranih lekara.

Foto: zdravstvo.vojvodina.gov.rs