FormatŽabalj

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka turskog predsednika biće priređena danas, ispred Palate Srbija, u 11 sati.

Uslediće zatim sastanak predsednika Vučića i Erdogana, a nakon toga i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske.

Posle toga, u prisustvu dvojice predsednika, uslediće ceremonija potpisivanja sporazuma između Srbije i Turske, nakog čega će se Vučić i Erdogan obratiti javnosti.

Zatim će biti održan i Srpsko-turski biznis forum.

Pre nekoliko dana, u Beogradu je, povodom Samita u okviru inicijative “Otvoreni Balkan”, boravio i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, koji je najavljujući Erdoganovu posetu, rekao da za Tursku postoje dva izazova u ovom regionu, a jedan je politička kriza u BiH.

“Situacija u BiH biće nam prioritet. Ne možemo dozvoliti da postoji konflikt u srcu Balkana. Drugi izazov je dijalog Beogarda i Prištine koji je pokazano koliko je potrebno koncentrisati se na zajedničke interese”, rekao je Čavušoglu.

Istakao je da se Turska ponosi što je deo Balkana i odbija veštačke podele na zapad i istok.

„Moramo da rešimo naše probleme u interesu svih nas. Balkan treba da uzme svoju sudbinu u svoje ruke i uklonimo sve prepreke da bolje rastemo i veći prosperitet. Nastavićemo da podržavamo svaki napor za dobrobit svih u regionu”, kazao je Čavušoglu.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *