FormatŽabalj

Turistička organizacija opštine Žabalj, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, na Preobraženje Gospodnje organizovala je prezentaciju viteških veština srednjeg veka. Udruženje „Svibor“ iz Beograda u parku ispred Hrama Svetog Nikolaja u Žablju prikazalo je viteška umeća borbe i gađanja, kao što su borba mačevima, borba mač i štit, borba kopljem, sekirama, topuzima, seča sabljom, lukostrelstvo, gađanje kopljem, tunirska borba kopljem, gađanje bodežom, sekirom i topuzinom.

Direktor TO opštine Žabalj Sergej Zaporožac istakao je da je cilj događaja da se odškrinu vrata srednjeg veka.

„Duhovnost je ono što nas pokreće u svakom pogledu i u svakom trenutku. Zbog toga ovaj događaj posvećujemo našoj duhovnosti, povezivanju sa našom istorijom i našim junacima. Želimo da građanima pružimo priliku da se još bolje upoznaju sa srpskom istorijom, tradicijom i da uvidimo ono što je naše, čime treba da se vodimo kroz život. Na neki način, u određenom periodu života, svi smo mi vitezovi u nekoj svojoj oblasti. Naročito mislim na ljude koji vredno rade, kako bi doprineli svojoj lokalnoj zajednici, da ta zajednica napreduje i da se unapređuje životni standard“, podvukao je Zaporožac i dodao da građane opštine sledeće godine očekuje veliki srednjovekovni festival, pun istorijskog duha.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović svečano je otvorio manifestaciju i poručio najmlađima da iskoriste priliku da se upoznaju sa istorijom, što će im pomoći da lakše savladaju gradivo u školi.

„Prvi put organizujemo ovakvu manifestaciju, ali svakako ne i poslednji. Cilj nam je da očuvamo tradiciju i duhovnost, jer svakako imamo čime da se ponosimo. Imamo dugu i bogatu istoriju, slavnu istoriju i trudićemo se da se toga uvek sećamo i da je čuvamo“, rekao je Radanović.

Predsednik „Svibora“ Radivoje Radulović istakao je da mu je čast i zadovoljstvo što su u Žablju na ovaj veliki praznik.

„Cilj nam je da očuvamo srpski viteški i borbeni duh i u ovom veku i da pokažemo mladim pokolenjima kako su se naši junački preci borili i sačuvali sve ono što imamo i zahvaljujući čijoj borbi danas postojimo. Mi se time i bavimo, trudimo se da otrgnemo od zaborava sve viteške discipline, duh i kulturu i da ih sačuvamo za naredne naraštaje“, izjavio je Radivoje Radulović.

Ovaj događaj bio je i interaktivnog karaktera, čemu su se mališani najviše obradovali. Imali su priliku da probaju viteški oklop i opremu, kao i da se oprobaju u nekoliko viteških veština. Takođe, bila je predstavljena i izložba srednjovekovne viteške opreme.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *