FormatŽabalj

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave dan sećanja na Svetog mučenika Mirona i Svetog mučenika Patroklea.

Sveti Miron Ahajski je hrišćanski svetitelj u liku sveštenomučenika, iz 3. veka. Zbog svoje hrišćanske vere bio je mučen i stradao je u gradu Kiziku oko 250. godine. Pravoslavna crkva ga proslavlja 17. avgusta po julijanskom kalendaru, a 30. avgusta po gregorijanskom kalendaru.

 

U vreme cara Dekija, nastupi veliki progon hrišćana. Na sam Božić, vojska je upala u crkvu u kojoj je Miron služio liturgiju, izvela sveštenika na očigled svetine i počela da ga muči zahtevajući da se odrekne svoje vere.

 

Molitva

 

“Mučenik Tvoj Gospode, Miron, u stradanju svome je primio nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše”

 

Sveti mučenik Patrokle

 

Zbog svetosti života Gospod mu dade moć iscelenja, te kao čudotvorni iscelitelj bi svuda poznat. Car Avrelijan došavši u Galiju naredi, da mu dovedu Patrokla. Patrokle sveti javi pred carem veru svoju u Hrista, i ne utaji ništa.

” Ako želiš, care, nešto od mojih blaga, daću ti, jer te vidim uboga” – reče sv. Patrokle caru.

 

Na to njemu car:

 

– “Kako ti nazivaš ubogim mene, cara, koji imam bezbrojna blaga?”

Reče Patrokle sveti:

–” Imaš samo zemaljska, prolazna blaga, ali si ubog, jer ni samoga sebe nemaš, niti vere Hristove u srcu.”

 

Bi osuđen na smrt i predat vojnicima, da ga vode u neko blato kraj reke i tu poseku, a telo mu ostave u blatu. Dva prosjaka, kojima je Patrokle često davao milostinju, naiđu tim putem, poznadu telo svoga dobrotvora, i časno ga sahrane.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *