Home Novosti Ukidaju se đačke knjižice: Digitalizacija postaje prioritet u obrazovanju
Ukidaju se đačke knjižice:  Digitalizacija postaje prioritet u obrazovanju

Ukidaju se đačke knjižice: Digitalizacija postaje prioritet u obrazovanju

0
Premijerka Srbije Ana Brnabić izrazila je svoje mišljenje o zameni đačkih knjižica i indeksa plastičnim karticama po ugledu na zdravstvene knjižice uvođenjem LBO broja, na šta je ona rekla da je to odlična ideja.

Brnabić je istakla za Srbija Danas da je obrazovanje omladine najvažnija tačka bolje budućnosti i prosperiteta zemlje.

-Nisam razmišljala, ali je to odlično pitanje, pre svega jer su đačke knjižice sa uvođenjem elektronskog dnevnika postale bespotrebne, izgubile su svoju svrhu – kaže premijerka.

Ona je navela da će o toj ideji razgovarati sa Ministarstvom prosvete i prvim potpredsednikom Vlade Brankom Ružićem i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

– Što se tiče indeksa, to je do autonomije univerziteta, Vlada može da ponudi podršku i pomoć, ali ne i da direktno utičemo kako će fakulteti da se ponašaju prema daljoj digitalizaciji – zaključila je Brnabić i još jednom ponovila da su đačke knjižice postale potpuno bespotrebne u ovom trenutku.

Svetski ekonomski forum istakao je da je digitalizacija Srbiji omogućila da do sada uštedi 180 miliona stranica papira i da građani od 2017. godine mogu pristupiti uslugama javnih institucija onlajn.