FormatŽabalj

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Žabalj, u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije organizovao je nekoliko akcija, odnosno edukacija za bezbednost u saobraćaju, za sve starosne grupe.

Obuka i edukacija dece predškolskog uzrasta na montažno – demontažnom poligonu održana je predškolskim ustanovama na teritoriji opštine Žabalj, u Žablju, Đurđevu i Gospođincima. Deci je održana edukacija sa ciljem da se upoznaju sa osnovnim pravilima ponašanja u saobraćaju, sa značenjem osnovnih saobraćajnih znakova, oznaka na kolovozu, kao i sa ostalom saobraćajnom opremom i da na konkretnom primeru u praksi prođu kroz saobraćajni poligon koji pokušava da im dočara što približniju sliku saobraćaja u kontrolisanim uslovima. Takođe, svima je podeljena retroreflektujuća narukvica, koja će im obezbediti bolju vidljivost u saobraćaju, a posebno u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti.


Predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Žabalj Boris Plesković istakao je da je važno da se svi građani konstantno podsećaju koliko moraju biti pažljivi kao učesnici u saobraćaju.

„Sva deca su sa oduševljenjem i sa zadovoljstvom vrlo aktivno učestvovala na pomenutoj obuci. Vaspitačicama je skrenuta pažnja na izuzetnu važnost saobraćajnog obrazovanja njihovih predškolaca i dat im je predlog kako da rade na unapređenju znanja polaznika njihove predškolske ustanove, konstantnim ponavljanjem i podsećanjem na bezbedno ponašanje u saobraćaju“, kazao je Plesković.

Edukacija za mlade o bezbednosti u saobraćaju održana je u SŠ „22. oktobar“, odziv mladih je bio velik, a u aktivnostima su učestvovali biciklisti, mopedisti, motociklisti i pešaci. Svi zainteresovani imali su prilike da porazgovaraju o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, odnosno o značaju bezbednog ponašanja, ukazano im je na najrizičnija ponašanja koja dovode do saobraćajnih nezgoda i posledica koje one donose. Takođe, imali su priliku da podele svoja iskustva, da postave pitanja, kažu svoje mišljenje. Nakon razgovora, isprobali su tzv. „pijane naočare“ koje imaju za cilj da prikažu kako vozačima slabe psiho-fizičke sposobnosti kada su pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i umora.


Edukacija starijih sugrađana, za bezbedno učešće u saobraćaju, sa posebnim osvrtom na opasnost u svojstvu pešaka i biciklista održana je u centru Žablja. Odziv starijih osoba preko 65 godina je bio na visokom nivou, a ukazano im je na najrizičnija ponašanja koja dovode do saobraćajnih nezgoda i posledica koje one donose. Pokazali su svest o tome da sa godinama dolazi do smanjenja vizuelnih i slušnih sposobnosti, da se smanjuje pokretljivost, slabi koordinacija pokreta, gubi se preciznost. Takođe, zbog svega ovog navedenog prihvataju činjenicu da moraju biti posebno oprezni kao učesnici u saobraćaju.


Prihvatili su i činjenicu da su jedino bezbedni kad su vidljivi u saobraćaju, pa je svim starim licima koji učestvuju u saobraćaju u svojstvu biciklista, motociklista i mopedista podeljen prsluk sa retroreflektujućim detaljima koji će im obezbediti
vidljivost u noćnim uslovima i u uslovima smanjene vidljivosti usled sumraka, magle, kiše.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *