FormatŽabalj

U petak 21. oktobra održano je duhovno-poetsko veče u formi predavanja prof. dr Ksenije Končarević preko Zum platforme u galerijskom prostoru ONB „Veljko Petrović“ u Žablju. Predavanje je organizovano u saradnji biblioteke i Uprave pravoslavne parohije u Žablju pod blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog g. Irineja.

Profesorka dr Ksenija Končarević je načinila osvrt ka poetskoj tradiciji srpskog naroda, koja baštini svoje korene u biblijskom i srednjovekovnom pesništvu, a istrajava kao poetsko traganje za bogočovečanskim projavama u ovome svetu. U tom smislu prof. dr Končarević je istakla delo i životni put Isidore Sekulić, Desanke Maksimović, Matije Bećkovića, ali i Nikolaja Gogolja kao predstavnika ruske književnosti.

Predavanje je uokvireno mišlju o P.P. Njegošu kao klasičnom pesniku srpske književnosti, koji je svojom poezijom unutar književnog stvaralaštva spojio duhovnu i nacionalnu tradiciju, postajući paradigma poete kao saradnika Svekolikog Oca poezije i koji je kao takav bio i ostao poetski uzor svih u predavanju pomenutih pesnika i pisaca srpske književnosti. Takođe, predavanje je bilo protkano i nizom reminiscencija na svakodnevni život u kontekstu ma kakvog stvaranja kao imperativa koji stoji pred čovekom kako bi živeo život dostojan svog prizvanja.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *