Home Čurug U Čuruškom hramu mošti nađene u Bosni, prema javljanju prepodobnomučenika jednoj Čuružanki
U Čuruškom hramu mošti nađene u Bosni, prema javljanju prepodobnomučenika jednoj Čuružanki

U Čuruškom hramu mošti nađene u Bosni, prema javljanju prepodobnomučenika jednoj Čuružanki

0
0

U Svetovaznesenskom hramu u Čurugu nalaze se mošti Svetih prepodobnomučenika medljanskih, Serafima igumana i Avakuma i Mardarija, jeromonaha iz manastira Medne (Eparhija bihaćko-petrovačka), čiji je deo prenesen u Čurug u oktobru 2018. godine.

Svete mošti, za čije se vreme stradanja tačno ne zna, pronađene su 11. oktobra 2006. godine na lokalitetu Crkvište kod sela Medna u Bosni i Hercegovini. Od sedamdesetih godina prošlog veka, ovi ugodnici Božji su se na čudesan, umom neobuhvatljiv način javljali u više navrata, tada devojčici-pastirici, a danas bogoljubivoj parohijanki Petri Tegeltiji iz Čuruga, koja je i ukazala na mesto gde se nalaze mošti. Danas se u Mednoj nalazi novosagrađeni manastir, a od nedavno je u toj svetinji zasejano i prvo seme novog sestrinstva.

Sa blagoslovom Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog dr Irineja, Preosvešteni Episkop bihaćko-petrovački g. Sergije služio je svetu Liturgiju u hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu. Sasluživli su Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Isihije, vikar Episkopa bačkog,  arhimandrit Vasilije, iguman manastira Klisine, kao i veći broj sveštenika i đakona Eparhije bačke u molitvenom prisustvu mnoštva vernog naroda Čuruga i okolnih mesta.

Tom prilikom, Posvešteni Vladika Sergije je naglasio:

“Jevanđelje je put spasenja. Slušajući Jevanđelje u vreme svete Liturgije bivamo duhovno uvođeni u vrhunac tog sabranja, u sjedinjenje sa Sâmim Sinom Božjim, kroz Njegovo istinsko Telo i Krv.

Blagodarimo Gospodu što smo upravo mi generacija koja je udostojena projave Svetih mučenika Božjih. Blagodarimo i ahipastiru punoće Crkve Sina Božjeg u Bačkoj, Preosveštenom Vladici Irineju, na blagoslovu da deo moštiju od sada počiva među Medljancima doseljenim u Čurug zbog ratnih nedaća, a na duhovno snaženje i svih vernika u Čurugu i u Eparhiji bačkoj”.

Episkop Isihije je u ime Episkopa bačkog Irineja izrazio blagodarnost gostu na velikom daru kojim je Eparhija bačka u duhovnom smislu neiskazano obogaćena.

Bogoslužbenom blagoljepiju doprineli su svojim učešćem hor Sveti Jovan Krstitelj iz Bačke Palanke, kao i hor Svetovaznesenskog hrama u Čurugu.

Izvor: Eparhija bačka