Home Novosti Trodnevna žalost u Srbiji
Trodnevna žalost u Srbiji

Trodnevna žalost u Srbiji

0

Vlada je na današnjoj sednici donela odluku o proglašenju trodnevne žalosti u Republici Srbiji, od danas 20. novembra do nedelje 22. novembra, a povodom smrti Njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je telegram saučešća Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Svetom arhijerejskom sinodu, navodeći da je poglavar SPC bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.
“Vaš Visokopreosveštenstvo, Vaša Preosveštenstva, u ime Vlade Republike Srbije i svoje lično ime, upućujem izraze najdubljeg saučešća sveštenstvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja. Duboko nas je potresla vest o smrti patrijarha srpskog gospodina Irineja”, navela je Brnabić.

Ona je poručila da nas je napustio čovek koji je bio simbol duhovnog jedinstva i sloge srpskog naroda, koji je u najtežim trenucima uvek bio uz narod i vernike.

“Ostaće u našim mislima i srcu kao patrijarh duboke vere i veliki ispovednik pravoslavlja, veliki borac za državne i nacionalne interese i čuvar hrišćanske vere i tradicije. Nedostajaće nam njegova duhovna snaga, smirenost i mudrost koja je svima nama davala snažan podstrek u onome što radimo za našu zemlju i sve građane Srbije”, navela je premijerka.

Istakla je da se nada da ćemo u danima koji dolaze svi zajedno naći snage i vere da nastavimo snažno da se borimo za bolje sutra naše zemlje.

“Neka mu je večna slava”, navela je Brnabić.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila je danas saučešće Sinodu SPC, sveštenstvu, monaštvu i vernicima Srpske pravoslavne crkve, povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

“Sa velikom tugom primila sam vest o upokojenju Njegove svetosti arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog gospodina Irineja. Njegov odlazak duboko je pogodio Srpsku pravoslavnu crkvu i čitav srpski narod, koji je u njemu prepoznavao oličenje hrišćanske blagosti i ljudske snage”, navela je Gojković.

Ona je dodala da nas je patrijarh Irinej zadužio svojim neprestanim zalaganjem i stalnom brigom za dobrobit, potrebe i interese našeg naroda.

“Patrijarh je snagom svojom vere, odlučnošću u njenom ispovedanju bio oslonac duhovnih vrednosti svetosavlja u izazovima vremena u kojima živimo. Upravo je duhovna posvećenost ono po čemu oni koji odlaze, ipak ostaju među nama”, navela je Gojković.

Oproštaji na Instagramu

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, šef diplomatije Srbije Nikola Selaković, kao i novi ambasador Srbije u Sjedinjenim Državama Marko Đurić oprostili su se od patrijarha srpskog Irineja, objavama na instagramu, uz njegove crno-bele fotografije.

“Počivajte u miru, Vaša svetosti”, napisala je Mihajlović.

“Srpski narod tuguje. Neverovatno koliko nas je zadužio i koliko je mnogo dobra učinio u relativno kratkom vremenskom periodu jednog ljudskog veka. Neka mu je večna slava i hvala”, napisao je Đurić.

Šef diplomatije Nikola Selaković podsetio je u objavi na instagramu da je patrijarh bio veliki čovek i čvrst oslonac srpskog naroda.

Patrijarh koji je završio Hram Svetog Save, u kome će nas večno dočekivati, napisao je Selaković uz poruku: Neka mu Gospod podari rajsko naselje.

Mali: Patrijarh je imao viziju bolje Srbije

Ministar finansija Siniša Mali uputio je danas saučešće svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, Svetom sinodu SPC i građanima Srbije povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

Mali je rekao da je imao privilegiju da poznaje patrijarha i da nekoliko puta sa njim razgovara.

“Reč je o velikom čoveku koji je poznavao Srbiju i imao viziju bolje Srbije. Danas je dan velike tuge za našu zemlju”, rekao je Mali.

Kisić: Ostali smo bez velikog čoveka i duhovnika

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević u telegramu saučešća istakla je da su Srpska pravoslavna crkva, njeni vernici i svi građani Srbije ostali bez velikog čoveka, duhovnika i zaštitnika pravoslavlja.

“Sa žaljenjem sam primila vest o smrti Njegove svetosti patrijarha Irineja. Izražavam duboko saučešće Sinodu Srpske pravoslavne crkve, sveštenstvu, monaštvu, vernicima i svim građanima Srbije”, navela je Kisić Tepavčević u telegramu saučešća.

Nedimović: Reči i dela patrijarha čuvaće naš narod

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović uputio je danas Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske Pravoslavne Crkve telegram sa izrazima saučešća povodom smrti Patrijarha Irineja.

“Moje iskreno saučešće Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi i narodu povodom upokojenja u Gospodu Patrijarha Srpskog Gospodina Irineja. Reči i dela koja ostaju za njim čuvaće naš verni narod”, naveo je Nedimović u telegramu saučešća.

Popović: Pravoslavni vernici i SPC dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom

Ministarka pravde Maja Popović istakla je da je sa velikim bolom i žalošću primila vest o smrti njegove svetosti, koji je na tronu Srpske Pravoslavne Crkve služio Bogu i rodu, kao neumorni pregalac.

“Kao i Sveti Sava, u odlučujućim momentima je stajao uz svoju državu i narod, zalažući se za državne i nacionalne interese. Trudoljubivim naporima delao je na obnovi hramova, manastira i crkvenog života, posebno dajući doprinos završetku radova na Hramu Svetog Save”, istakla je Popović.

Ministarka Popović je naglasila da su pravoslavni vernici i Srpska Pravoslavna Crkva dobili još jednog velikog molitvenika i zastupnika pred Bogom.

Vulin: Za patrijarha Irineja nema smrti

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas saučešće sveštenstvu, monaštvu i verujućem narodu povodom smrti poglavara SPC Irineja.

“Patrijarh Irinej je svojim trajanjem dokazao da među Srbima u najtežim vremenima žive najveći ljudi. Svojim životom nas je ujedinio i zauvek zaslužio zahvalno sećanje Srba. Narod je nepobitno i nepogrešivo odlučio, za patrijarha Irineja nema smrti”, napisao je Vulin u telegramu saučešća.

Atanasković: Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje

Ministarka privrede Anđelka Atanasković u telegramu saučešća povodom smrti patrijarha Irineja ističe:

“Upokojenjem njegove svetosti patrijarha Irineja, srpska crkva i njeni vernici izgubili su duhovnog vođu koji se svojim autoritetom, mudrošću i ljubavlju snažno borio za dobrobit srpskog naroda i crkve. Zaslužio je naše trajno poštovanje i sećanje “.

Mirović: U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti patrijarha srpskog Irineja.

“U ime Pokrajinske vlade i svoje lično ime, izražavam saučešće arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve, koji su ostali bez svog duhovnog oca, patrijarha Irineja, uz zahvalnost zbog svega što je učinio za srpski narod i Srpsku pravoslavnu crkvu. U našim srcima ostaće upamćen kao predan Bogu i narodu”, naveo je Mirović.

On je poručio da su nam danas, više nego ikad, potrebni jedinstvo, sloga i zajedništvo.

“Da u ovim teškim vremenima ostanemo dostojni svetosavskog zaveta kojem je bio odan do poslednjeg dana ovozemaljskog života”, navodi se u telegramu saučešća predsednika Mirovića.

Radojević: Patrijarh Irinej odlučno se zauzimao za nacionalne interese

U telegaramu saučešća direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Mileta Radojevića se navodi:

“Sa tugom i bolom smo primili vest o blaženom usnuću Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Irineja. Posebno se sećamo njegovog odlučnog zauzimanja za nacionalne i državne interese u borbi za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše Otadžbine”.

Dačić: Gubitak za srpski narod i svetsko pravoslavlje

Predsednik parlamenta Ivica Dačić uputio je, u ime Skupštine Srbije i u svoje lično ime, izraze najiskrenijeg saučešća povodom smrti patrijarha Irineja, sveštenstvu i svim vernicima Srpske pravoslavne crkve.

“Duboko me je ožalostila vest o upokojenju njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Duhovnik srpskog naroda koji je snagom svoje vere bio oslonac duhovnih vrednosti i uzvišenih ljudskih dela u izazovnim vremenima u kojima živimo”, naveo je Dačić u telegramu saučešća.

On je istakao da je patrijarh u teškim vremenima bio glas razuma i pomirenja, simbol ljubavi, praštanja i hrišćanskog morala.

“Njegova smrt je gubitak, ne samo za srpski narod, već i za svetsko pravoslavlje. Ostavio nam je u amanet da čuvamo i negujemo svetosavski duh našeg naroda i da ga branimo od budućih iskušenja”, dodao je Dačić.

Kako je dodao, patrijarh će biti upamćen po svojoj mudrosti i pravdoljubivosti, a sećanje na njega podsticaće na spoznaju istinskih vrednosti za koje se i sam zalagao – mir, međusobno uvažavanje, saosećanje i ljudskost.

“Srpska pravoslavna crkva je dobila još jednog zastupnika na nebesima, a njegova duhovna posvećenost neka uvek ostane među nama”, naveo je Dačić.

Dragana Milošević izrazila duboko saučešće

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević u ime resornog sekretarijata i u svoje lično ime izjavila je duboko saučešće visokopreosveštenim i preosveštenim članovima Svetog Sinoda Srpske pravoslavne crkve povodom vesti o upokojenju našeg patrijarha srpskog gospodina Irineja, koja je ražalostila sva naša srca.

„Verovali smo i molili se Bogu da će naš patrijarh još jednom izaći kao pobednik i nastaviti mudro da upravlja našom Svetom Crkvom“, istakla je sekretar Milošević i uputila saučešće svim arhijerejima, monaškom i miroskom sveštenstvu, kao i svom vernom narodu Srpske Pravoslavne Crkve u otadžbini i rasejanju.

Molimo se Vaskrslom Hristu da duši našeg dragog patrijarha Irineja podari Carstvo Nebesko i rajska naselja.

Saučešće direktora Kancelarije za KiM

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izrazio je danas saučešće povodom smrti patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja.

“Ovo je tužan trenutak za ceo pravoslavni svet i srpski rod, posebno za Srbe na Kosovu i Metohiji, kojima je patrijarh Irinej bio i podstrek i uteha i čiju je sudbinu delio i kao učenik, a kasnije kao profesor i rektor Prizrenske bogoslovije, pa sve do današnjih dana, snažno i duboko brinući o svakom Srbinu u našoj južnoj pokrajini”, istakao je Petković.

On je istakao da je patrijarh bio “čovek mira i razumevanja, a njegov duhov ni put, utemeljen na trajnim hrišćanskim vrlinama, obeležen mudrošću i blagošću, ostaće večno upamćen i poštovan”.

“Decenija koju je patrijarh Irinej proveo na Pećkom tronu ostaće duboko urezana u pamćenju srpskog naroda. Neka bi dao Bog da nam, u trenucima neizmerne žalosti za upokojenim patrijarhom, njegov život, oličen u blagorodnom i samopožrtvovanom služenju crkvi i narodu, budu uteha i nadahnuće da naše napore usmerimo na očuvanje ljubavi i mira, svuda gde nas ima, a posebno na našem stradalnom Kosovu i Metohiji”, zaključio je Petković.

Ružić:Na nama da baštinimo nasleđe patrijarha Irineja

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić uputio je Svetom Arhijerejskom Sinodu Srpske pravoslavne crkve, crkvenim velikodostojnicima i vernicima telegram saučešća povodom smrti patrijarha Irineja.

“Primite izraze mog najdubljeg saučešća povodom upokojenja Njegove Svetosti Patrijarha Irineja. Njegove Svetosti ćemo se sećati kao velikog duhovnika, dostojnog naslednika Svetog Save, velikog trudbenika na polju crkvene prosvete i kulture, obnovitelja hramova i manastira, posebno Hrama Svetog Save. Neumorno služeći Gospodu i rodu, zalagao se za očuvanje državnih i nacionalnih interesa i za jedinstvo pravoslavnih crkava. Na nama je da baštinimo duhovno nasleđe koje nam je ostavio”, naveo je Ružić.

Izvor: rtv.rs