FormatŽabalj

Opštinska narodna biblioteka „Veljko Petrović“ Žabalj je u toku Dečije nedelje 2022. odlučila da nižim razredima Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Žablju ponudi niz radionica posvećenih različitim aspektima srpske kulture: običajnim, zavičajnim i literarnim. „Naime, kao ustanova kulture smatramo da je i poznavanje matične kulture jedno od elementarnih prava deteta koje mu otvara put ka usavršavanju u smislu znanja, ali i postepenog osvešćivanja sopstvenog identiteta u kulturi kojoj pripada rođenjem i određenjem tokom života.
Kolege bibliotekari su upriličili tri radionice na kojima su učestvovali učenici uz podršku svojih učiteljica“, kazali su iz biblioteke.

Radionica „Srpski običaji“ za prve i druge razrede

Bibliotekarke Bojana Božić i Nikolina Trninić su priredile zabavnu radionicu o srpskim običajima prilikom važnijih verskih praznika. Radionica je bila osmišljena u nekoliko koraka počev od zagrevanja vijuga kroz igru asocijacija, preko kontakta sa ritualnim predmetima pa sve do razgovora o običajima i iskustvima dece, pri čemu su prvaci, budući tek na pragu opismenjavanja, dobili priliku da se likovno izraze na datu temu.


Radionica „Šajka“ za treće razrede

Bibliotekar sa Zavičajnog odeljenja, Zdravko Rajčetić, održao je sada već poznatu i interesantnu radionicu sa namerom da učenike upozna sa jednim važnim delom istorije njihovog zavičaja, uvodeći ih u geografski i istorijski okvir Šajkaške, te u čudesni svet graničara i brodića šajki, koje su plovile rekama koje uokviruju naš zavičaj, čuvajući njegove granice i ostajući do danas zaštitni znak cele naše opštine. Rajčetić je vođen pedagoškim znanjima omogućio deci da kroz prezentaciju saznaju važne činjenice o šajkašima i šajkama, da kroz razgovor sami donose zaključke o brojnim pitanjima i na kraju da sami oslikaju svoju šajku, papirni brodić, puštajući ga da plovi na pažljivo osmišljenoj sceni, a još više u dečijoj mašti.


Radionica „Stvarajmo srpsku narodnu bajku“ za četvrte razrede

Varja Nešić, urednica kulturnog programa osmislila je literarnu radionicu za četvrtake vođena idejom da je svet bajki, ne samo kao ono što čitamo, već i kao ono što možemo stvarati, jedan lekoviti i smisleni svet jasnog poretka i junaka, koji, iako fantastičan omogućava deci da uspostave jasnu hijerarhiju dobra i zla, te uloga koje junaci oličavaju, a koje su zapravo toliko prisutne i u realnom životu. Učenici su najpre kroz kviz o najvažnijim odlikama srpske narodne bajke podsećani na elemente koji uokviruju radnju i zatim su preko fleš kartica dobili mogućnost da sami odaberu reči i pojmove koje će koristiti u kreiranju svojih priča. Uz ograničeno vreme i podelu zadataka deca su stvorila nekoliko zanimljivih zapisa, učeći se pri tome i pažljivom izražavanju i sastavljau rečenica, kao i oblikovanju svojih misli u skladu sa okvirom koje bajka kao žanr zadaje. Nakon kreativnog dela, ekipe su pažljivo slušale bajku druge strane i iznosile pohvale i zamerke, učeći se kritičkom razmišljanju, ali i poštovanju rada svojih drugova.

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *