FormatŽabalj

U Čuruškoj ulici u Žablju nalazi se porodična kuća Danijele i Stevana Zlokolice, kao i destilerija u kojoj proizvode voćne rakije – viljamovku, dunju i kajsiju, a proizvodnja im je podeljena na dva sektora, sirovinski i proizvodni. Za voćnjak je zadužen Stevan, dok je za proizvodnju same rakije glavna Danijela. Njihovu rakiju odlikuje vrhunski kvalitet, što im je prioritet. Sa sloganom „Pearl in a bottle“, odnosno „Biser u boci“, proistekao je i sam i naziv rakije „Perla“, jer nju proizvodi žena, a biser je retkost, lepota i kvalitet.

U rakijskom svetu jako je malo žena, a Danijela je još kao studentkinja imala želju da se ozbiljno bavi proizvodnjom vrhunske žestine. Danas kao inženjer tehnologije vodi računa o svakom segmentu porodične proizvodnje, ništa ne prepuštajući slučaju.
„Naša proizvodnja zapravo kreće od samog zasada voća. Gajimo viljamovku, koja je naš zaštitni znak, a od sada i dunju, koju smo ranije nabavljali od pouzdanih poljoprivrednih proizvođača. Akcenat stavljamo na sirovinu, jer da bismo mogli da imamo kvalitetan proizvod, moramo imati i kvalitetno voće, koje je naša sirovinska baza“, kaže Danijela i dodaje da u berbi obavezno učestvuju i njihova deca, trinaestogodišnje trojke, dečak i dve devojčice. Na 1,3 hektara voćnjaka imaju 2.500 sadnica, a rade analize i na sirovinu i na finalni proizvod.

„Kruška se bere zelena i ostavlja se dve do tri nedelje da sazri, odnosno da skrob pređe u fermentabilne šećere. Tek tada, kada ustanovimo da je dovoljno zrela, tada se prerađuje. Prvo ide na prebiranje, a u rakiju idu samo zdravi plodovi, odnosno ono što bismo pojeli. Posle toga ide na pranje, otklanjaju se sve mehaničke nečistoće, divlji kvasci, razni mikroorganizmi, a onda kreće usitnjavanje, gde se posle pumpama prebacuje u posude u kojima se vrši anaerobna fermentacija. Podešava se pe-ha vrednost, dodaju se enzimi, kvasci i prave se druge optimalne vrednosti da bi se dobio željeni proizvod. Fermentacija može da traje različit broj dana, u zavisnosti od temperature. Kada se završi fermentacija, prevreli voćni kljuk ide na destilaciju, u kazane. Zatim sledi odležavanje rakije, odnosno starenje, a nakon toga finalizovanje i sipa se u boce“, objasnila je Danijela postupak proizvodnje.

Prvi zasad viljamovke podigli su 2017. i te prve i druge godine, kako kažu, učili su o zaštiti i potrebama voća. Kada je stigao prvi rod, Stevan je predložio da od kompletnog roda naprave rakiju.
„Nije to bilo nešto mnogo, tada smo dobili oko 50, 60 litara rakije. Imali smo i neke male oglede, vodili smo dnevnik za sve što smo radili i konačno smo odabrali način koji nam se najviše dopao, nadam se i drugima. Zvanično smo se 2020. odvažili i registrovali destileriju. Sada godišnje proizvedemo tri do četiri hiljade litara, imamo sve mogućnosti da povećamo proizvodnju i nadam se da ćemo to i uraditi, sve do onog momenta dok možemo da pratimo kvalitet, jer je naša filozofija i misija da proizvodimo samo kvalitet, a ne kvantitet“, istakla je Danijela Zlokolica, dok joj je muž Stevan najbolji saradnik i najveća podrška.

Kako kažu, svaki početak je težak, a oni su porodica koja nema pedigre proizvođača jakih alkoholnih pića, odnosno voćnih rakija i sve su učili sami.
„Mi smo krenuli od nule, ustvari i iz minusa, a sve smo radili od srca i školski, jer nismo imali nekoga da nam prenese neki savet. Sve ima posebnu draž, jer od voća treba da proizvedete božansko piće. Svaka sorta je drugačija i ima svoju aromu. Draž je u celom tom procesu koji traje i koji pratite sve vreme, a na kraju dobijete to nešto što želite, a pogotovo nam znači kad dobijemo povratnu informaciju, odnosno neko priznanje za to što radimo“, kažu Danijela i Stevan Zlokolica.

Sarađuju uglavnom sa ugostiteljskim objektima, čiji je rakijski portfolio u poslednje vreme veoma kvalitetan. Takođe, sarađuju i sa turističkim organizacijama.

Imaju opciju prodaje i degustacije sa kućnog praga, a postoji i ideja da naprave degustacione sale, jednu manju, u sklopu destilerije, koja se nalazi u okviru njihovog doma, i jednu veću, ozbiljniju i drugačiju na samom voćnjaku, kako bi dočarali odakle rakija potiče. Na Novosadskom sajmu učestvuju svake godine i nosioci su zlatnih medalja za kvalitet. Zlatne medalje dobili su i na „Žestivalu“ u Užicu, priznanje za kvalitet su dobili i na „Fud marketu“, a prethodnog vikenda su kući doneli još jednu zlatnu medalju, iz Ugljevika u Republici Srpskoj.

Kategorije: Žabalj

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *