FormatŽabalj

U okvirima potpisanog Protokola o saradnji između Matice srpske i Opštinske narodne biblioteke „Veljko Petrović“ Žabalj 25. novembra 2021. godine održan je naučni skup Istorija naselja Opštine Žabalj u prostorijama biblioteke. Izlagači su predstavili radove istorijskog, etnološkog, arheološkog, kulturološkog i bibliotečkog karaktera u okvirima glavne teme. Na skupu su učestvovali dr Milan Micić, dr Goran Vasin, dr Zdravko Rajčetić, dr Dubravka Dudić, arheolog Stanko Trifunović, Ljubica Otić i drugi značajni istraživači šajkaškog kulturno-istorijskog nasleđa.

Skup je rezultirao zbornikom naučnih radova Istorija naselja opštine Žabalj, knjiga 1, koji će biti promovisan u ONB „Veljko Petrović“ Žabalj, u ponedeljak 14. novembra u 18.00 časova.

Na promociji će govoriti dr Milan Micić, dr Nenad Ninković i dr Goran Vasin. Dr Milan Micić je generalni sekretar Matice srpske, istoričar i književnik, nosilac saradnje Biblioteke i MS i u svojim istraživanjima kao istoričar se fokusira na pitanja kolonizacionih procesa prve polovine 20.veka na teritoriji današnje Vojvodine i na srpsko dobrovoljačko pitanje vojvođanskih Srba. Dr Nenad Ninković i dr Goran Vasin su vanredni profesori na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, zaslužni za pokretanje sada već uveliko poznate i priznate edicije Istorija Srba u Habzburškoj monarhiji izdavačke kuće „Prometej“.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *