FormatŽabalj

Promocija knjige Milorada Ćustića “Čurug: preci i potomci” održana je u Čurugu.

Promocija monografije organizovana je u ogranku “Petar Konjović” ONB “Veljko Petrović” Žabalj u Čurugu, kroz razgovor sa autorom i u interaktivnom iščitavanju delova knjige o poreklu čuruških porodičnih prezimena.

Događaju je prisustvovao predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović, koji je uz najtoplije čestitke u ime cele zajednice i žabaljske opštine uručio autoru Miloradu Ćustiću poklon-knjigu i uramljenu fotografiju starog Čuruga, primivši istovremeno i potpisan primerak monografije “Čurug: preci i potomci”.

Upravo vođen pitanjima koja zrelost nosi, autor knjige Milorad Ćustić započeo je u Francuskoj pre više od četiri decenije dugo putovanje – oslikavanjem jednog porodičnog stabla. Od tog stabla razgranao se interes za poreklo čuruških Srba u viševekovnom preseku, postavši jedno ogromno istraživanje, zapisivanje i sastavljanje informacija o hiljadama sudbina ljudi koji su naseljavali Čurug od 17. veka do danas. Tako je nastala pomenuta knjiga, kao svedočanstvo značaja jedne zajednice, koja se integriše oko simbola-hrama svojom postojećom samosvešću i postaje istorijski i društveno prepoznatljiva u vremenu.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *