FormatŽabalj

Pripadnici katoličke veroispovesti danas obeležavaju Veliki petak, uspomenu na Isusove muke i smrt. Danas se posti i ne radi ništa bučno i glasno.

Veliki petak je hršćanski praznik koji obeležava Isusove muke i smrt. Danas se pripadnici katoličke veroispovesti širom sveta sećaju na Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na krstu, deo je Vazmenog trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom, i jedini je dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu.

Širom sveta se, obično u prepodnevnim satima, narod okuplja u crkve, kapelice i druga mesta kako bi pobožno molio Krsni put. U popodnevnim satima, obično u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na krstu, narod se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikog petka – čitanje Svetog pisma i naveštaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Jovanu, na poklon i ljubljenje krsta i svetu pričest.

Oltar je na ovaj dan bez krsta, svećnjaka, cveća i oltarnika, što simbolizuje kako je s Isusa svučena odeća, odnosno njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Učiteljem.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *