FormatŽabalj

Profesorka dr Ksenija Končarević je jedan od najuglednijih profesora Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kao i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, vrstan poznavalac ruskog i srpskog književnog nasleđa, iskusni prevodilac. Budući i sama poreklom po baki iz Mošorina, deleći tu vezu sa Isidorom Sekulić, čiju predanost radu u kulturi verno sledi, prof. dr Končarević daće svojevrstan omaž svojoj Šajkaškoj predavanjem preko Zum platforme, koje će se održati u petak 21. oktobra u 18.30 u galerijskom prostoru ONB „Veljko Petrović“ Žabalj.

Predavanje „Traganje za Hristom u srpskoj književnosti“ će biti posvećeno literarnim ostvarenjima Isidore Sekulić, Desanke Maksimović i Matije Bećkovića u kojima se ovi autori dotiču intimne, duhovne i molitvene reči kao izraza ličnog rasta u istinitoj hrišćanskoj veri, zbog čega je predavanje i naslovljeno kao „traganje za Hristom“. Pomenuti pesnici su izabrani kao reprezenti poetske reči kojoj je dr Ksenija Končarević posvetila izvestan broj istraživanja i svoj interes kao proučavalac književnosti i teolog istovremeno.

Predavanje je organizovano uz blagoslov Preosvećenog Episkopa bačkog Irineja i u saradnji sa Upravom pravoslavne parohije u Žablju.

 

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *