Tokom cele nedelje, svakodnevno ćemo objavljivati nekoliko posnih recepata jela koja se lako i brzo pripremaju, bez velikog troška.
Danas su na meniju posne lazanje, čija priprema traje oko 1 sat.
Sastojci za posne lazanje:
- 9 listova lazanje (možete naći posne kore za lazanje, bez jaja, u bolje snabdevenim prodavnicama, ako ne nađete, možete koristiti i debele kore za gibanicu ili pitu),
- 1 glavica crnog luka,
- soja u ljuspicama,
- 2 šolje sosa od paradajza,
- 2 čena belog luka,
- origano,
- sojino mleko (ili voda u kojoj se kuvalo povrće),
- ulje,
- 2 kašike brašna,
- beli biber,
- sir od soje (po želji).
Posne lazanje se pripremaju na sledeći način:
- Bariti listove lazanje u slanoj kipućoj vodi sa malo ulja dok ne omekšaju.
- Ljuspice soje preliti kipućom vodom i ostaviti da omekšaju.
- Propržiti sitno iseckan luk i beli luk na ulju i dodati ocedene sojine ljuspice. Kad se proprži, naliti sos od paradajza i dodati origana. Dinstati još 10 minuta dok se smesa ne zgusne.
- U drugoj posudi propržiti brašno na ulju i uz mešanje dodavati sojino mleko ili bistru supu od povrća. Kad se bešamel zgusne dodati beli biber po ukusu i soli.
- U uljem ili margarinom podmazanom plehu poređati tri lista lazanje. Preliti sosom, zatim bešamelom, pa još jednim redom lazanja. Postupak ponoviti ukupno tri puta.
- Zaliti ostatkom bešamela i paradajz sosa. Po vrhu posuti dimljenim sirom od soje (nije obavezno). Prekriti folijom i peci oko 45 minuta na umerenoj vatri.
0 komentara