FormatŽabalj

Redovne popodnevne dremke mogle bi da budu jedan od načina da se sačuva vitalnost mozga i mentalna agilnost u starosti.
Naučno istraživanje, objavljeno u časopisu Dženeral sajkajatri (General Psychiatry), analiziralo je navike 2.214 zdravih ljudi dobi 60 ili više godine iz nekoliko velikih kineskih gradova.

Njih 1.534 je redovno išlo posle podne da odrema prosečno jedan sat, a 680 nije.

Stručnjaci su utvrdili nakon redovnih pregleda na demenciju da se učesnici koji su redovno dremali bolje snalaze u prostoru, tečnije govore i pokazuju bolje pamćenje.

„Osim što smanjuje pospanost, popodnevne dremke nude mnogo dobrobiti, poput konsolidacije pamćenja, pripreme i spremnosti da se nešto novo nauči, boljih motoričkih funkcija i emotivne stabilnosti. Ovi efekti, međutim, nisu primećeni u svim slučajevima“, navode stručnjaci.

Osim toga, istraživači objašnjavaju da studija nije utvrdila da li popodnevnim dremanjem mogu da se spreče demencija ili opadanje kognitivnih funkcija kod starijih ljudi.

Sara Imarisio, čelnica britanskog Istraživačkog centra za Alchajmerovu bolest, kaže da je potrebna veća studija koja bi analizirala veći broj faktora povezanih sa snom i njihovom eventualnom vezom sa demencijom.

Izvor: rtv.rs

Kategorije: Zanimljivosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *