FormatŽabalj

Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Opštinski odbor SUBNOR,  predstavnici Mesne zajednice i lokalne samouprave položili su vence pred spomenikom „Slobode“ u parku ispred Osnovne škole „Miloš Crnjanski“ u Žablju. Prisutnima se obratio predsednik SUBNOR-a Svetozar Zlokolica, koji je podsetio na činjenice Drugog svetskog rata, kao i na značaj 9. maja.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

Počev od tada, ovaj dan se svečano obeležava u velikom broju zemalja sveta, a najveća parada održava se u Moskvi, sa velikim maršem više rodova vojske i preleta avijacije. Na toj paradi se svaki put pokažu i poslednja postignuća ruske tehnologije, ali i oprema iz Drugog svetskog rata.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *