FormatŽabalj

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA „INKLUZIJA NIJE ILUZIJA“ U ŽABLJU I TEMERINU: Kvalitetniji život za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

POČELA REALIZACIJA PROJEKTA „INKLUZIJA NIJE ILUZIJA“ U ŽABLJU I TEMERINU: Kvalitetniji život za decu i mlade sa smetnjama u razvoju

ŽABALj: Započela je realizacija međuopštinskog projekta „Inkluzija nije iluzija“ kao razultat saradnje UG „Bajka“ – Kreativni Ženski centar iz Temerina i Udruženja roditelja i hranitelja dece i odraslih osoba sa invaliditetom „Altruist“.

Projekat će trajati naredna tri meseca, podržalo ga je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ima za cilj da obezbedi kvalitetniji život deci i mladima sa smetnjama u razvoju u Žablju i Temerinu, kao i njihovim porodicama.
Realizacijom predviđenih sportsko-rehabilitacionih i radno-okupacionih sadržaja namenjenih odmoru, rekreaciji i druženju ove najosetljivije grupe, korisnicima udruženja će biti obezbeđena dodatna stimulacija i rehabilitacija. Aktivnosti i program sa decom i mladima sa smetnjama u razvoju biće sprovedene u opštinama Žabalj i Temerin i u banjsko-rehabilitacionom centru. Stručni radnici očekuju da će im, na taj način, biti omogućen bolji i kvalitetniji život, a roditeljima dodatna podrška. Poseban značaj projekta je u tome što će neki od njih imati priliku da prvi put borave u banji, da se odmore i uživaju.

Takođe, zajedničkim aktivnostima će biti realizovana još bolja saradnja i partnerstvo među opštinama, civilnim organizacijama i javnim ustanovama, što će svakako poboljšati regionalnu podršku najosetljivijim grupama i pojedincima.
Deca i mladi sa smetnjama u razvoju jedna su od najugroženijih socijalnih grupa. Mnogobrojni su izazovi sa kojima se svakodnevno suočavaju, kako oni, tako i njihove porodice. Neki od njih su poremećaji zdravlja i nemogućnost rehabilitacije, niski životni standard, nedovoljna informisanost, pasivizacija i ozbiljni oblici isključenosti i diskriminacije. Njihovi roditelji se najčešće samostalno bore sa tim izazovima i uglavnom nisu u prilici da im, bez dodatne podrške zajednice i društva, zadovolje i osnovne potrebe.

Ovakva organizovana podrška na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou predstavlja značajnu podršku i deci i porodicama u opštinama i gradovima.


M. Ra.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ostale vesti

Ostale vesti