FormatŽabalj

Udruženje pčelara opštine Žabalj „Bačka pčela“ broji oko 70 članova, sa oko dve i po hiljade košnica na teritoriji opštine. Desetak članova pridružilo se iz okolnih mesta, poput Šajkaša, Bačkog Gradišta, pa i Novog Sada. Više od 15 godina nije postojalo udruženje pčelara u žabaljskoj opštini, međutim u poslednje dve godine rodila se ta želja među mlađim generacijama pčelara, a uz podršku starijih to udruženje je i osnovano pre dva meseca, sa sedištem u Čurugu.

Predsednik udruženja Slobodan Pinjo iz Čuruga profesionalno se bavi pčelarstvom više od 15 godina, ima oko 250 košnica, pravi med, vosak, propolis, a primarno se bavi proizvodnjom rojeva i matica.

„Da nema pčela, ne bi svet opstao. Mi smo se zato i udružili, da bismo zaštitili pčele, jer uloga pčelara i jeste da čuvaju prirodu. Radim za tržište cele Srbije, nema mesta u Vojvodini gde nisam prodao pčele. Neki kupuju rojeve i matice da započnu bavljenje pčelarstvom, dok neki žele da prošire ili obnove pčelinjak. U zavisnosti od godine do godine, radim od 250 do 300 košnica, a svaka košnica u proleće ima oko 20.000 pčela, pa sad računajte, to je oko pet miliona pčela“, priča Pinjo.

Kako ističe predsednik „Bačke pčele“, imaju veliku podršku lokalne samouprave, predsednika opštine, kao i Turističke organizacije opštine Žabalj, koji su pomogli da zajedničkim snagama doprinesu promociji pčelarstva i pčelinjih proizvoda, zahvaljujući jedinstvenom projektu u Srbiji „Put meda i sira“, koji realizuje opštinska Turistička organizacija. Takođe, veoma im je važna podrška Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, na čelu sa Čedomirom Božićem, koji izdvaja značajna sredstva za pčelarstvo i ta sredstva su sve veća iz godine u godinu, a pčelarstvo su prepoznali kao ozbiljnu i važnu granu poljoprivrede.

„Ciljevi našeg udruženja su razvoj i unapređenje savremenog pčelarstva u žabaljskoj opštini, kao i stručno obrazovanje pčelara, u vidu različitih stručnih predavanja, koja smo već započeli. Prvo stručno predavanje bilo je na temu povezanosti stresa sa bolestima i trovanjem pčela. Takođe, veoma nam je važna saradnja sa opštinskim organima, u cilju pošumljavanja, odnosno povećanja površina sa medonosnim biljem“, podvlači Čuružanin.

Pčelari iz opštine Žabalj postali su prepoznatljivi na karti Srbije i regiona zahvaljujući jedinstvenom projektu pod nazivom ,,Put meda i sira”, za sve one koji tragaju za novim i starim ukusima, ali i za zadovoljstvom otkrivanja novih mesta, kultura, običaja, tradicije, prirodnih lepota i novih atrakcija. Posebni klimatsko-geografski uslovi teritorije opštine Žabalj čine je bogatom biljnim vrstama korisnim za pčele, od livada, ratarskih kultura do voća.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *