FormatŽabalj

ČURUG – U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu jutros u 9 sati služena je sveta liturgija povodom upokojenja Radojke Perić (81), majke Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija.

Majka poglavara Srpske pravoslavne crkve preminula je na Veliku subotu u Kliničkom centru Vojvodine, u 81. godini života, posle duge bolesti. Poslednjih godinu dana, do odlaska na lečenje u KC Vojvodine, po želji svog sina prvenca živela je s njim u patrijarhovoj rezidenciji u Beogradu.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je opelo svojoj majci Radojki Perić uz sasluženje rođenog brata, protojereja Srđana Perića, dok je sveta arhijerejska liturgija počela u 9 časova u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čurugu.

Patrijarh Porfirije je bio mnogo vezan za majku. Iako je rano otišao od kuće i zamonašio se, kad god je mogao, dolazio je u Čurug da obiđe majku. Dok je bio starešina manastira Kovilj, mogao je da je obilazi češće. Ona je odlazila i u Zagreb dok je njen sin bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski. Pre nekoliko godina doživela je moždani udar i nikada se posle toga nije oporavila.

Posle moždanog udara pala je u postelju i negovala ju je porodica. Išla je i na dugotrajne rehabilitacije u specijalne bolnice, u kuću su dolazi fizioterapeuti da rade vežbe s njom… Ništa nije pomoglo. Sve joj je teže bilo – pričaju porodični prijatelji.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da je Radojka Perić, majka Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, preminula 15. aprila, na Veliku subotu u 81. godini. – Večan ti spomen, dostojna blaženstva i večnog spomena, sestro naša Radojka! – navedeno je u saopštenju SPC.

 

Izvor: kurir.rs

 

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *