FormatŽabalj

Za građane opštine Žabalj koji podnesu zahtev i ispunjavaju uslove za dobijanje dela sredstava tj. subvencija za sprovođenje mera energetske sanacije porodičnih kuca i stanova biće otvoren javni poziv do kraja 2023. godine, u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike. Ukupan iznos sredstava obezbeđen od strane Ministarstva i Opštine Žabalj je pet miliona dinara za ovu godinu.

Radovi za koje se sredstva dodeljuju su zamena stare stolarije novom PVC stolarijom, izrada termičke izolacije zidova i podova, izrada termičke izolacije tavanica i krovova, zamena starih kotlova i peći novim na gas, zamena starih kotlova i peći novim na biomasu, ugradnja toplotnih pumpi, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže grejanja, ugradnja solarnih kolektora i ugradnja solarnih panela.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović istakao je da će lokalna samouprava u naredne četiri godine u još većoj meri nastaviti sa izdvajanjem sredstava iz budžeta za unapređenje energetske efikasnosti kuća i stanova na svojoj teritoriji.

Finansijska sredstva se dodeljuju za pojedinačne mere, osnovni, standardni i napredni paket mera, definisane javnim pozivom u skladu sa smernicama Ministarstva u iznosu od 50%, 55%, 60% i 65% od ukupnih vrednosti radova. Opština Žabalj neće zahtevati izradu tehničke dokumentacije za navedene radove. Da li je potrebno obezbediti tehničku dokumentaciju za neke od radova na instalacijama gasa i struje odlučiće državna javna preduzeća.

Građani treba da dostave dokaz o vlasništvu legalnog objekta koji se energetski sanira i u kom se stanuje tokom cele godine, predmer i predračun radova od strane izvođača radova sa odobrene liste izvođača i ateste izvođača radova za materijal i opremu.

Rešenjem će svakom građaninu koji ispunjava uslove javnog konkursa biti dodeljena finansijska sredstva, dok se ista ne utroše.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *