FormatŽabalj

Tradicionalna Čuruška regata održana je na Staroj Tisi, gde se okupilo više od stotinu učesnika, sa oko dvadesetak čamaca. Događaj kojem se Čuružani raduju svake godine počeo je i završio se na obali Stare Tise, u okviru istoimenog parka prirode, u organizaciji Sportskog saveza opštine Žabalj i Turističke organizacije opštine Žabalj, a pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

Član Opštinskog veća za sport i turizam i jedan od dugogodišnjih organizatora regate Zoran Šolaja istakao je da čar ove manifestacije druženje i sticanje novih prijateljstava.

„Uvek nam je cilj da okupimo što veći broj učesnika, kao i da privučemo što veći broj turista u našu opštinu. Druženje je, podrazumeva se, na prvom mestu, a posle same regate određujemo pobednike po izgledu, odnosno lepoti čamca, a ne po brzini. Nakon dodele pehara, svake godine proslava bude nezaboravna, a ceo dan tokom regate atmosfera je fenomenalna. Čuružani su uvek raspoloženi za druženje, tako da ni tmurnije vreme nije uspelo da nam pokvari planove“, rekao je Šolaja.

Veslači su plovili Tisom od Čuruga do Bačkog Gradišta, a po povratku, u poslednjih 100 metara, simbolično su se takmičili. Po završetku, imali su organizovan ručak i proslavu, kao i svake godine.

Čuružanin Nemanja Tapavica sa porodicom i prijateljima učestvuje na regati već 14 godina i kaže da mu je to jedan od najlepših dana u godini.

„Kod nas u ekipi bude od devet do 15 ljudi, pošto teramo desantni gumeni čamac, za 25 osoba, vojni. Druženje i prijateljstvo su ono što se ne može meriti ni sa čim drugim, to nam je najbitnije. Čuružani su pravi domaćini, uvek volimo da pozovemo i goste koji nisu odavde, da uživaju u ovoj prirodnoj lepoti, imamo prelepu Tisu, na nama je da organizujemo ovakvo uživanje i da dočekamo svakog ko želi da dođe“, kazao je dugogodišnji učesnik regate.

Nadmetanje bez posebnih pravila u broju članova posade i veličini i vrsti plovila nadgledali su ronioci i čuvari, koji su sve vreme bili uz veslače. Regata je rekreativnog karaktera, sa ciljem druženja i promocije Stare Tise, kao zaštićenog dobra, a takođe i podsticanje razvoja održivog turizma.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *