FormatŽabalj

Udruženje roditelja i hranitelja dece i omladine sa smetnjama u razvoju „Altruist“ organizovalo je završnu priredbu, na kojoj su korisnicima tog udruženja podeljeni novogodišnji paketići, koje je, kao i nekoliko godina unazad, obezbedila žabaljska Srednja škola „22. oktobar“. Učestvovala su deca iz Predškolske ustanove „Detinjstvo“ iz Žablja, učenici Srednje škole „22. oktobar“ iz Žablja, kao i gosti iz Dečjeg narodnog orkestra KUD „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Stručna saradnica „Altruista“ Radenka Pavlov iznenađena je humanitarnim akcijama koje učenici žabaljske srednje škole godinama organizuju za njih.

„Imamo sreću da imamo omladinu koja ima toliko razvijenu svest o problemima sa kojima se susreću osobe sa smetnjama u razvoju, a dokaz za to su mnogobrojne humanitarne akcije i njihova ljubav prema našim korisnicima, koje sve pojedinačno poznaju“, kaže Radenka Pavlov, dodajući da se đaci sami nude da pomognu kad god je potrebno, uživajući u tome.

Preseljenje udruženja na novu lokaciju u centru Žablja, nekadašnju zgradu suda, doprinelo je vidljivosti osoba sa smetnjama u razvoju. Sakupili su potreban novac i pokrenuli postupak licenciranja, a sada su na redu unutrašnji radovi, opremanje prostorija i obezbeđivanje funkcionalnosti kuhinje i toaleta, u čemu takođe učestvuju žabaljski srednjoškolci.

Učenica Milica Bojanić i stručna saradnica Altruista Radenka Pavlov, sa jednom od korisnica udruženja

Učenici žabaljske srednje škole, već nekoliko godina unazad, sami se organizuju i obezbede novogodišnje poklone za korisnike „Altruista“. Jedna od njih je gimnazijalka Milica Bojanić, koja kaže da je najsrećnija dok pomaže drugima i da bi uradila sve što je potrebno, samo da akcija uspe.

„Pred Novu godinu napišemo obaveštenje koje bude pročitano u svim razredima i na taj način sakupimo igračke za paketiće, dok nam direktor škole obezbedi slatkiše i grickalice i tako svake godine, jer imamo veliku želju da usrećimo naše drugare iz Altruista“, kaže ona i dodaje „Iako je moje okruženje svesno da treba da pomogne drugima, sve je vidljivije da većina današnje omladine ne razmišlja da deli i pomaže“, te im zato poručuje da se osveste i pomognu onima koji ne mogu da funkcionišu sami.

Učenici SŠ „22. oktobar“ neće stati sa ovom akcijom, već će tokom ove nedelje odigrati i predstavu, od koje će sav prihod biti uplaćen na račun „Altruista“.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *