FormatŽabalj

Nedimović i Božić u poseti žabaljskim poljoprivrednicima

Nedimović i Božić u poseti žabaljskim poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i
pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić, zajedno sa predsednikom Opštine Žabalj Urošem Radanovićem, posetili su poljoprivredno gazdinstvo Radoslava Lukića u Žablju, koji osim što se bavi poljoprivredom, ima i farmu od trenutno 8.000 pilića, a na godišnjem nivou 50.000.
Ostvarili su povrat sredstava od oko 60 odsto na pokrajinskom konkursu investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, za priključnu mašinu koju su nabavili, a na republičkom nivou učestvuju u trenutnom konkursu 50 40 10.


Resorni sekretar Čedomir Božić pozvao je poljoprivrednike da konkurišu i
naredne godine, naročito jer će biti još više sredstava na raspolaganju.
„Istakao bih da je usvojen pokrajinski budžet, a deo koji se odnosi na Sekretarijat za poljoprivredu iznosi preko osam milijardi dinara, tako da će konkursi biti značajno veći po obimu sredstava i upravo konkurs na kojem je gazdinstvo Lukić ostvarilo povraćaj sredstava ove godine je iznosio sto miliona dinara, a u narednoj godini biće 240 miliona dinara“, podvukao je Božić.


Ministar Nedimović najavio je nove konkurse, koji slede već od naredne nedelje.
„Od utorka kreće novi konkurs za nabavku mehanizacije, sa povratom od 50 odsto, priznaćemo sve račune od 1. januara 2021. godine, a konkurs će trajati dva meseca. Oni koji su čekali ove godine i koji nameravaju bilo šta da nabave, ovo je odlična prilika za opremu i mehanizaciju. Biće još poziva i za traktore u januaru i preko Svetske banke za
sektor stočarstva, tzv. 50 40 10. Mislim da je to dovoljno novca koji ćemo imati na raspolaganju u narednoj godini, odnosno 18 odsto više nego u 2021. godini“, izjavio je ministar poljoprivrede.


Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović istakao je na koji način lokalna
samouprava pomaže poljoprivrednicima.
„Ono što fokusiramo kao potrebu naših poljoprivrednih proizvođača, što se
pokazalo u protekle dve godine kao najinteresantnije jeste subvencionisanje kratkoročnih kredita. Opština finansira celokupnu kamatu i troškove obrade. To poljoprivrednicima pojeftinjuje najviše jesenju setvu i prolećnu setvu takođe, a oni na neki način dobavljaju jeftin novac, kako bi mogli da nabavljaju repromaterijal i sve što im je potrebno. Do sada je ta granica bila milion dinara, a planiramo da je naredne
godine povećamo na dva miliona dinara, jer smo primetili da je to mera koja je dala najviše uspeha“, rekao je Radanović.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti