FormatŽabalj

Učenici osmog razreda iz OŠ „Miloš Crnjanski“ Žabalj i OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ Đurđevo pokazali su saosećajnost i odgovornost prema svojim školskim kolegama, te su zbog toga dobili na poklon biciklove, koje su zajednički obezbedile Opština Žabalj i Ekumenska humanitarna organizacija. Reč je o projektu „Socijalna inkluzija Roma i drugih osetljivih grupa u Srbiji“, koji traje od 2019. godine, a završava se krajem ove.

Za to vreme, osnovci iz Žablja i Đurđeva pokazali su da su uvek spremni da pomognu svakome kome je pomoć potrebna. Oni su svake subote dolazili u školu i pomogali učenicima koji imaju mnogo izostanaka, odnosno onima koji imaju slabije ocene. Jedan od humanih osmaka je i Todor Jolić iz Đurđeva, koji je još davno rekao mentorima da ne očekuje nikakvu nagradu za svoj trud i da mu je dovoljan osećaj da je nekom pomogao.

„Svake subote imali smo cilj da pomognemo vršnjacima da lakše savladaju gradivo, da im objasnimo na jednostavan način, iz našeg ugla, da im bude još bliže. Takođe, lepo smo se družili, kroz zabavu smo učili. Mislim da im je bilo lepo i korisno vreme provedeno sa nama, a ja sam osetio na svojoj koži koliko znači kad ti neko pomogne, zato sam uvek tu kad je nekom pomoć potrebna“, rekao je mladi Đurđevčanin.
Projektni koordinator Ekumenske humanitarne organizacije Slađana Jovanović istakla je da se značaj projekta ogleda u pomoći deci koja pripadaju osetljivim grupama, koja su u riziku od socijalne isključenosti i napuštanja obrazovnog sistema.

„Sledeće godine treba da počne novi ciklus projekta, koji će trajati bar četiri godine, nadam se, kako bismo mogli deci da pružamo podršku u kontinuitetu. Mogu da kažem da posle ovih godina rada imamo zaista vidljive rezultate, deca su dolazila da rade sa vršnjacima bez ikakve naknade, a kada su došli da im uručimo nagrade, nisu znali zbog čega dolaze u zgradu lokalne samouprave, to je bilo iznenađenje. Nagradili smo ih jer su bili motivisani da sa nama sarađuju, da pomognu svojim drugarima. Posle prve godine rada nagrađeni su tabletima, to je bio mali doprinos njihovim velikim delima, oni daju svoje vreme i svoj trud, to je resurs koji se ne može nadoknaditi, a oni ga pametno i humano troše“, podvukla je koordinatorka projekta.

Opština Žabalj od samog početka podržala je ovaj projekat i bez dvoumljenja učestvovali su i u nagrađivanju humanih osnovaca. Predsednik opštine Uroš Radanović prisustvovao je uručenju nagrada, kada je poručio učenicima da uvek ostanu saosećajni i humani i da takvi u budućnosti budu stub društva.
„Hvala vam što nas činite ponosnima, srećni smo što imamo pametnu i humanu decu koja su u svakom trenutku spremna da pomognu onima kojima je teško. Zato smo mi uvek na raspolaganju vama, da vam pružimo potporu i da svi zajedno budete još bolji“, rekao je Radanović.
Kako je najavljeno, očekuje se nastavak ovog projekta, koji je pokazao značajne rezultate, tako što je deci iz osetljivih grupa pružena potrebna pomoć u učenju, a osim toga, među osnovcima je istaknuta važnost empatije prema vršnjacima.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *