Home Novosti NAGLA PROMENA VREMENA OPASNA ZA ORGANIZAM: Pada temperatura, hronični bolesnici nigde bez lekova i tople odeće
NAGLA PROMENA VREMENA OPASNA ZA ORGANIZAM: Pada temperatura, hronični bolesnici nigde bez lekova i tople odeće

NAGLA PROMENA VREMENA OPASNA ZA ORGANIZAM: Pada temperatura, hronični bolesnici nigde bez lekova i tople odeće

0
0

Agresivne vremenske promene koje su najavljene predstavljaju ozbiljan stres na koji telo pokušava da se prilagodi.

Nagla promena vremena koja nas očekuje od sutra, kad će temperatura pasti za više od deset stepeni, nepovoljno će uticati na zdravlje, a najteže je hroničnim i srčanim bolesnicima. Stručnjaci savetuju da hronični bolesnici terapiju provere sa svojim lekarima i usklade je s klimatskim promenama.

Miholjsko leto definitivno je gotovo, to potvrđuju meteorolozi, koji za sutra najavljuju drastičan pad temperature, za čak deset stepeni.
– Miholjsko leto prolazi već danas u večernjim časovima, kad će se temperatura postepeno spuštati, da bi u sredu iznosila 14 stepeni u proseku u našoj zemlji. Takođe, očekuju nas i padavine, magla, vetar i pojava susnežice i snega na višim planinama, što označava i konačan dolazak jeseni.

Uskladiti terapiju

Ovo naglo zahlađenje mnogima neće prijati jer izaziva skupljanje krvnih sudova, što kod najugroženijih – hroničnih i srčanih bolesnika – može dovesti do ozbiljnog pogoršanja već postojeće bolesti:
– Agresivne vremenske promene koje su najavljene predstavljaju stres na koji organizam pokušava da se prilagodi. Osobe pod terapijom mogu osetiti slične tegobe kao i zdravi, ali će kod onih koji primaju terapiju biti znatno izraženije, a nose i veći rizik po zdravlje. Simptomi koji mogu da se jave su bol u grudima i glavi, pospanost, vrtoglavica, lupanje srca, razdražljivost i gubitak koncentracije. Starije osobe, kao i hronični i srčani bolesnici, posebno moraju voditi računa i uskladiti terapiju, jer u suprotnom može doći i do kolapsa organizma.

Prilagodite se


– U ovakvim situacijama prvo treba ispoštovati pravilo umerenosti. Lagana ishrana je i dalje aktuelna, potrebno je neko vreme da se organizam navikne na temperaturne promene, pa nam voće i povrće koje smo jeli tokom leta može i sada biti od velike koristi. Unošenje dovoljno tečnosti u vidu vode, čaja i ceđenih sokova se preporučuje. Fizička aktivnost je dobra ukoliko je umerena, a dobar i kvalitetan san od osam sati je nezaobilazan ukoliko želimo da organizam podnese promene koje nam slede.


– Oblačenje će svako odrediti prema sebi, ali jasno je da je vreme za jakne došlo. Naravno, redovno pratite temperaturu, u skladu s tim se oblačite i nećete pogrešiti – objasnila je dr Radmila Šehić.

Izvor: Kurir.rs