FormatŽabalj

U Omladinskom centru opštine Žabalj, u okviru Kancelarije za mlade, održano je predavanje o opasnostima koje vrebaju na internetu, sa fokusom na najkorišćenije društvene mreže. Učenici Srednje škole „22. oktobar“ učili su kako treba da se ponašaju na društvenim mrežama i to od dugogodišnje edukatorke o bezbednosti na internetu Katarine Jonev, koja drži predavanja o ovoj temi u celoj Srbiji.

Učenici su imali priliku da čuju stvarne primere koji su se desili njihovim vršnjacima, ali i da dobiju direktne savete kako da budu sigurni u virtuelnom prostoru. Predavanje je bilo interaktivno, kroz realne primere i na osnovu višegodišnjeg iskustva edukatorke o zaštiti na internetu.

Katarina Jonev kaže da je cilj da zajedno sa mladima dođe do rešenja kako da izbegnu opasnosti, odnosno kako da budu bezbedni u sajber-prostoru, bez kojeg više gotovo da ne mogu da funkcionišu.

„Kada pričamo o zaštiti na internetu, najveći strah roditelja je da postoji mogućnost da im neko iskoristi dete, a pedofilija je sve učestalija na društvenim mrežama. Osim toga, upozoravam ih i na druge vrste opasnosti, kao što su ucene, tako što im uvek naglasim da je najvažnije da o svemu razgovaraju sa roditeljima“, jasna je Katarina Jonev.

Prema najnovijim podacima, na dnevnoj bazi beleži se učestalo digitalno uznemiravanje kao što je vršnjačko sajber-nasilje, otvaranje lažnih profila, vređanje, objavljivanje kompromitujućeg materijala, uglavnom fotografija, pretnje i mnogo ozbiljniji prestupi kao što su plasiranje pornografskog materijala, mogućnost da dete bude žrtva ucena i iznuda, kontakt od strane pedofila…

Bezbednost dece na internetu jedno je od najbitnijih tačaka bezbednosti, kako na globalnom nivou, tako i u Republici Srbiji, saglasni su Katarina Jonev i čelnici opštine Žabalj.

„S obzirom na to da je cilj mojih predavanja promovisanje kulture ponašanja i bezbednosti dece i mladih na internetu, a opasnosti na internetu koje targetiraju najmlađe su brojne i u porastu, moramo da kvalitetnim radom i edukacijom pomognemo deci da lakše savladaju prepreke i da znaju kako da pravilno koriste društvene mreže, kome da se obrate ako su u nevolji, šta nikako ne smeju da rade i koje zamke na društvenim mrežama da izbegavaju. Na taj način ćemo im obezbediti mirnije detinjstvo i mladost i izvesti ih na dobar i kvalitetan životni put“, zaključila je Jonev.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *