FormatŽabalj

Aleksandar Đuragin je tridesetogodišnji poljoprivrednik iz Čuruga, pritom veoma obrazovan, vredan i uspešan, što potvrđuju i njegovi Čuružani.

Kako kaže, u današnje vreme nije lako biti mlad poljoprivrednik, uz sve moguće nedaće koje umeju da zadese, kao što je to bilo ove 2023. godine.- Od samog početka godine bilo je teško, počevši sa velikim inputima, pa do olujnih vetrova, grada, oluja i na kraju godine ogromne najezde glodara, koji pustoše polja pod pšenicom, repicom i detelinom. Ali naravno, svaka proizvodna godina je polazak u prvi razred i sve krećemo ispočetka. Kao mlad poljoprivrednik, bez početnog kapitala skoro ništa ne biste mogli da uradite. Srećom, kod mene u porodici je bavljenje poljoprivredom generacijski posao i ja sam šesta generacija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom hrane. Uz oca, odmalena sam se zaljubio u taj posao i pored škole uvek me je privlačilo i vuklo time da se bavim, a tako je i ostalo – priča Đuragin.

Bavi se čistim ratarstvom, a druga je generacija u porodici da samo ratare, bez stočarstva. Od kultura na gazdinstvu Đuragina zastupljeni su uljana repica, pšenica, kukuruz i soja. Trenutno obrađuju oko 60 hektara zemlje, sa budućim planovima na manja proširenja. Porodično poljoprivredno gazdinstvo mladi Aleksandar preuzeo je 2016. i od tada samostalno kontinuirano godinu za godinom teži da se razvija i napreduje, kako sa mehanizacijom, tako i sa znanjem i svakodnevnim učenjem oko gazdinstva i zemlje.

Trud, rad, zalaganje i neprestano učenje i upornost su najvažniji da bi se u ovom poslu opstalo i ostalo, jer zemlja traži svog roba, koji će svakodnevno biti njoj posvećen. Morate konstantno da učite i da pratite i primenjujete sve nove tehnologije koje su moguće i dostupne u datom trenutku, ali najbitnije je da se pravilno i pravovremeno iskoriste i upotrebe – objašnjava Aleksandar Đuragin.

 

Pet godina unazad primenjuje osiguranje svih useva i poljoprivrednih mašina, a što se tiče parcela, trudi se da se edukuje i savetuje, kako sa agronomima, tako i sa stručnjacima sa Poljoprivrednog fakulteta iz Novog Sada i Novosadskog instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

„Primenjujem sve dostupne tehnologije, imam navigacioni sistem na traktoru koji poseduje auto-pilot, uz preciznost od 2,5 cm odstojanja u prohodima, radi sve poslove na njivi i tako štedimo na potrošnji goriva – veći učinak, manje prohoda i ponavljanja i pravilna setva koja je posle lakša za skidanje tog useva. Pored toga, koristimo internet mogućnosti, od vremenske prognoze koju pratimo najviše i vodimo evidenciju padavina, pa sve do nekih inovacija u mehanizaciji, što posle možemo da primenimo ili uvidimo neke greške koje smo pravili. Obavezna je postala i primena analize zemljišta koju uzorkujemo i nosimo u Poljoprivrednu stručnu stanicu na ispitivanje da vidimo šta je nekoj parceli potrebno da bismo postigli maksimalne rezultate na istoj – kaže čuruški poljoprivrednik.

 

 

 

 

Izvor: dnevnik.rs

 

Kategorije: Čurug

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *