FormatŽabalj

Korisnicima aplikacije Mesindžer ovih dana svakodnevno stiže sumnjiva poruka sa linkom i tekstom: „Mislim da se ti pojavljuješ u ovom videu, jesi li to ti“. U MUP-u upozoravaju da je reč o malicioznom linku i savetuju građanima da ne ulaze u poruku i da je obavezno obrišu sa telefona.

Pre toga, potrebno je „skrinšotovati“ poruku i poslati je Tužilaštvu ili Odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal.Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, izjavio je za RTS da je važno da građani budu oprezni kada je reč o takvoj vrsti poruka.Sajber kriminalci mogu da iskoriste vaše podatke za otvaranje naloga na kockarskim sajtovima, a mogu da preuzmu i kontrolu nad vašim računom u banci.

Stručnjak za sajber bezbednost Luka Milinković kaže da je njihova prva korist preuzimanje ličnih podataka.

„Piše na primer: unesite vaše podatke da biste videli ovaj sadržaj; ulogujte se ponovo na Facebook radi bezbednosne kontrole, a sajt je lažan. Kada unesete svoje podatke, zapravo se ne ulogujete, nego njima ostavljate te podatke“, objašnjava Milinković.

Glavni cilj hakera je profit. Kada vam stigne poruka za koju procenite da je sumnjiva, nikada je nemojte otvarati. Prvo proverite telefonom da li vam je nju zaista poslala banka, kompanija ili prijatelj, upozoravaju stručnjaci.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *