FormatŽabalj

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Žablju

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen u Žablju

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležen je u Omladinskom centru u Žablju, kada su učenici Srednje škole „22. oktobar“ iz Žablja govorili stihove koje su napisali čuveni Đura Jakšić, Aleksa Šantić, Miroslav Antić, Desanka Maksimović…

Osim učenika i profesora, prisustvovali su i predsednik opštine Uroš Radanović, kao i njegov pomoćnik Sergej Zaporožac.

Predsednik opštine Uroš Radanović poručio je mladima da treba da neguju svoj jezik i svoje pismo, kao i da što više čitaju.

„Odabrali ste divne pesme, mi imamo veliko blago kad je u pitanju književnost. Književna dela uzdići će vas u svakom smislu, i duhovno i moralno. Shvatajte suštinu pesama, izvlačite pouke koje su vama važne, vežbajte jezik i retoriku, za to će biti prilike i u samom Omladinskom centru“, rekao je Radanović i dodao da se u opštini Žabalj govori, pored srpskog, i rusinski jezik. „Veliki je uticaj engleskog jezika, što je u današnje vreme tehnologije neizbežno, ali naš zadatak je da očuvamo svoj maternji jezik i da što više ostane u izvornom obliku, kako se ne bi izgubio u ovom turbulentnom vremenu u kojem živimo“, kazao je Radanović.

Pomoćnik predsednika opštine Sergej Zaporožac istakao je da je maternji jezik simbol zajedništva, pripadnosti i identiteta.

„Ako vam neko oduzme jezik, oduzima vam i istoriju, tradiciju, identitet. Zato treba da čuvamo svoj maternji jezik, da veliku pažnju obratimo na jezik i pismo. Ukoliko niste do sad podrobnije razmišljali o važnosti maternjeg jezika i šta on za nas predstavlja, sada je prilika za to“, poručio je Zaporožac srednjoškolcima, kojima je objasnio da reči iz drugih jezika koje svakodnevno koriste mogu da budu udar na maternji jezik.

Koordinatorka Kancelarije za mlade opštine Žabalj Anđela Parenta objasnila je značaj obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.

„Ovaj dan obeležava se od 1999. godine u svim državama sveta, u sećanje na studente koji su ubijeni 1952. u Bangladešu, boreći se za to da njihov maternji jezik postane zvanični jezik. Radujem se organizovanju raznih događaja u novootvorenom Omladinskom centru, kao što je i ovaj, a mladi su pokazali inicijativu i interesovanje i izuzetno mi je drago zbog toga“, rekla je Parenta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ostale vesti

Ostale vesti