FormatŽabalj

Učenica trećeg razreda Gimnazije u Bečeju, Marija Vujkov počela je da crta pre skoro deceniju, kao eskapizam od problema, sve dok ovog leta nije shvatila da slikarstvo za nju osim slobode predstavlja izazov. Planira da nakon završene srednje škole upiše Akademiju u čemu je podržava profesorka likovne kulture, Lotos Lučev.

„Slikanjem se bavim manje od dve godine, a crtanjem nekih osam godina. U početku mi crtanje nije bilo ništa više od hobija, ali tek pre tri godine sam počela nešto ozbiljnije da radim, ali ipak i tada je to bio samo eskapizam. Sve dok ovog leta nisam napravila konačnu odluku da želim zauvek da se profesionalno bavim slikarstvom, tako da to mi više nije samo hobi, nego i glavna okupacija”, kaže Marija Vujkov za list Bečejskih dana.

Prema rečima naše sagovornice, ljudska anatomija joj predstavlja najveći izazov.

„Uglavnom crtam portrete, ljudsku figuru i aktove, jer mi je prvenstveno važno da se vrlo dobro pripremim za upis na likovnu akademiju. Takođe planiram da u budućnosti slikam monumentalne slike koje sadrže kompozicije sa više figura u prostoru, pa stalna vežba anatomije svakako nije na odmet“, pored toga voli da oslikava reku Tisu, pošto svoje slobodno vreme provodi šetajući se kejom.

„Što se prirode tiče, ona me najviše inspiriše i s´obzirom na to da sam nova u slikarstvu, pejzaži su mi se činili laki za početak. Tisu volim da slikam, jer provodim puno slobodnog vremena šetajući pored nje, i uvek mi nešto novo u njenom okruženju privuče pažnju što bih volela da prenesem na platno. Tisa je neprekidni izvor inspiracije.“

Ova mlada umetnica otkrila nam je da je nedavno počela da deli umetnost sa drugima, prodavajući svoje radove, kako porudžbine tako i one u koje ulaže sate rada. Vujkov nam je takođe rekla da se oprobava u raznim tehnikama.

„Od početka koristim grafitne olovke, kao i većina umetnika koji tek počinju. Umeće crtanja sa grafitom je temelj, i ako on nije dobro utvrđen, teško se sa lakoćom mogu savladati i ostale tehnike. Posle pet godina vežbe sa grafitom, tek ovog leta sam počela da slikam uljanim bojama i ove jeseni da crtam sa ugljem. Slikanje sa uljanim bojama mi predstavlja pravi užitak, s´ obzirom na to da sam prvo pokušala tehniku slikanja s akrilnim bojama, koju sam savladala, ali u poređenju sa uljanim bojama nije mi se dopala zbog svog plastičnog i grubog finiša. Finoća uljanih boja je neprevaziđena. Takođe iako je tehnika crtanja sa ugljem meni potpuno nova, moram priznati da mi se više dopada od grafita, ali je po mom mišljenju bolje prvo savladati crtanje grafitom. Crtam i sa sepia kredama, koje su slične uglju, ali ne koristim ih toliko često.“

Zbog školskih obaveza, Vujkov ne može mnogo da se osloni na inspiraciju, za nju je disciplina i ljubav onog što voli ključ za napredak, jer kako kaže, slike na platnu zahtevaju minimum dvadeset sati rada.

„Za crtanje portreta srednjih dimenzija mi treba oko šest do deset sati efektivnog rada. Slike na platnu zahtevaju minimalno 20 sati rada, pa na više, sve zavisi šta crtam ili slikam i naravno koliko je velik format podloge na kojoj radim. Ukoliko su u pitanju studije anatomije manjeg formata, u proseku mi treba dva do tri sata. Ti radovi nisu toliko reprezentativni, ali su svakako odlična vežba kada nemam puno vremena zbog škole.”

Iako ne može u potpunosti da se posveti slikarstvu, Marija ne planira od njega da odustane, jer u umetnosti pronalazi mir.

„Disciplina i ljubav prema onome što radim su ključ mog napretka. Nikada ne bih odustala od slikanja, jer je naprosto deo mene i time želim zapravo da se bavim. Uglavnom se potpuno izgubim u samom procesu i razmišljanju koji sledeći korak preuzeti. Mogu reći da uglavom osećam mir, jer stvarno volim ono što radim, pa čak i onda kada mi nešto ne ide od ruke, jer to gledam kao na deo procesa učenja i stvaralaštva.“

Do sada je učestvovala na konkursu Fakulteta savremenih umetnosti, na kome nažalost nije osvojila nagradu, shvatila je da želi da se profesionalno bavi slikarstvom, a motivaciju joj daju profesori iz njene škole, pogotovo prof. likovnog Lotos Lučev koja je za nju glavni vetar u leđa.

„Iako moj rad nije osvojio zapaženu nagradu, spoznala sam da svoju imaginaciju mogu da pretočim u delo, da na papir prenesem autentičnu atmosferu i da suštinski budem zadovoljna postignutim.”

Marija Vujkov teži ka stvaralaštvu dela umetnosti uzvišene vrednosti, a inspiracija su joj veliki majstori slikarstva: Ticijan, Karavađo i Rembrant. Cilj joj je da jednog dana bude vešta poput njih i naslika slike koje će ostati upamćene i koje će dirnuti ljude. Kako kaže, prvo na listi planova joj je da upiše likovnu akademiju u inostranstvu, za šta se naporno priprema, želja joj je da jednog dana podučava umetnike, jer smatra da znanje i umeće treba podeliti sa drugima, jer u suprotnom je besmisleno sve to naučiti.

Ukoliko ste zainteresovani za neki njen rad, možete kontaktirati Mariju na mejl adresi marija.artist357@gmail.com ili na njen slikarski Instragram nalog.

 

Izvor: becejskidani.co.rs

Kategorije: Kultura

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *