Home Novosti Lončar: U zdravstvene ustanove stiže 11 skenera, pet angio sala
Lončar: U zdravstvene ustanove stiže 11 skenera, pet angio sala

Lončar: U zdravstvene ustanove stiže 11 skenera, pet angio sala

0

Ministarstvo zdravlja je izdvojilo pet miliona evra za nabavku 11 skenera i pet angio sala, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, nakon sastanka sa direktorima zdravstvenih ustanova koje će u narednom periodu dobiti novu opremu.

Skenere će dobiti KBC “Zvezdara”, KC Kragujevac, Opšta bolnica Valjevo, zdravstveni centri Negotin i Užice, Opšta bolnica Ćuprija, Zdravstveni centar Vranje, Opšta bolnica Loznica, ATD Beograd, kao i KCS i to jedan za Polikliniku i jedan za Urgentni centar.

Angio sale “idu” u Klinički centar Kragujevac, KBC “Zvezdara”, Specijalnu bolnicu “Sveti Sava”, Opštu bolnicu Valjevo i KC Srbije, rekao je Lončar.

Lončar je rekao da su urađene analize i da su skeneri bili stari od 12 do 17 godina, da su se često kvarili i bili van funkcije čekajući servis.

Napominje da je ministarstvo danas prebacilo novac bolnicama, a da je sa direktorima dogovoreno da sprovedu procedure nabavke u najkraćem mogućem roku, kako bi za mesec i po ili dva oprema bila stavljena u funkciju.

”Dogovorili smo se da se u međuvremenu obezbedi prostor i obuči kadar za rad”, rekao je ministar i dodao da će nabavka biti sprovedena transparentno.

Kako je rekao, i angio sale u pojedinim ustanovama su morale da se obnove, jer su stare između 10 i 15 godina.

Dok se sprovodi nabavka, kako je rekao, prostor i kadar moraju biti pripremljeni.

”Ne sećam se da se u Srbiji desilo da u danu donesemo odluku, da kupimo 11 skenera i 5 angio sala. Procenjena vrednost opreme je oko pet miliona evra”, rekao je Lončar.

Ne smemo da se uspavamo u borbi protiv virusa

Lončar je apelovao na sve zdravstvene ustanove da, ukoliko se poveća broj pregleda ili pozitivnih pacijenata na virus korona, o tome obaveste lokalne krizne štabove koji će da donesu dodatne mere.

“Ne smemo da se uspavamo. Neću tolerisati da negde raste broj, a da se ne donose dodatne mere za to područje. Mislim da jedino tako možemo da držimo situaciju pod kontrolom”, rekao je Lončar.

Ukoliko dođe do opuštanja, kako je rekao, Srbija može da izgubi rezultat koji trenutno ima.

Sutra počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa

U toku je distribucija vakcina protiv sezonskog gripa domovima zdravlja u Srbiji, a imunizacija građana počinje sutra – 1. oktobra.

Država je ove godine obezbedila više od 500.000 doza, oko 200.000 doza od Instituta Torlak, i oko 344.000 doza od stranih dobavljača.

Lončar je apelovao na hronične bolesnike i pacijente sa udruženim obolenjima da se vakcinišu i da iskoriste izuzetno povoljnu epidemiološku situaciju što se tiče virusa korona.

“Sada je najmanji rizik da se ode do doma zdravlja i da se ljudi vakcinišu. Vakcina protiv gripa će u mnogome pomoći i u borbi sa virusom korona”, rekao je ministar.

Lončar je naveo da je počela distribucija pneumokokne vakcine u sve domove za stare i da je ima dovoljno za sve korisnike i za sve zaposlene.

“Vakcina ima i za one druge koji nisu korisnici doma za stare, jer je ona pokazala dobar rezultat i sprečava veće posledice od korona virusa”, rekao je Lončar.

Napominje da su i jedna i druga vakcina besplatne i da su o trošku države.

Rezultati nisu konačni, tek treba da se uradi revizija

Lončar je izjavio da podaci koje je izneo epidemiolog Predrag Kon o smrtnosti od kovida 19 nisu konačni i da tek treba da se uradi revizija i da se oni provere.

Lončar je ukazao da je Kon obrazložio da postoje podaci koji nisu ušli u sistem, ali da je saopštavano sve što su znali.

Od čega je neko umro može da potvrdi, kako je rekao ministar, samo obdukcija, a da to nije urađeno nijednom pacijentu za koga se sumnja da je preminuo od kovida.

Na pitanje novinara da li je narušeno poverenje u institucije koje saopštavaju podatke, Lončar je rekao da većina građana ima poverenja u institucije i da to poverenje nije narušeno.

“Vi možda nemate poverenje, ali velika većina u Srbiji ima. Žao mi je što ste u manjini. Treba se nadati, možda nekada budete u većini. Žao mi je što kao da vam je draže da ima što više mrtvih. Mi se svi borimo da ima što manje mrtvih i da ima što više preživelih i zdravih. Mi smo dokazali da nismo lažovi, a vi razmislite da li su sve vaše informacije tačne”, naveo je ministar.

Srbija, kako je rekao, ima najbolji rezultat i to joj priznaje ceo svet, ali, dodaje, to nekima ne odgovara.

“Razumem da vam ne odgovara ovaj rezultat i to je u redu. Vi ne možete da se naviknete da je Srbija najbolja sa rezultatima… Je l’ mislite da ceo svet, sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, da svi koji imaju uvid u sve, da je njih neko lagao i da ceo svet laže? Da je Srbija simpatična svima, pa kažu “imate najbolji rezultat” a ne kažu ”Vi lažete””, zaključio je Lončar.