FormatŽabalj

Članovi Srpskog kulturno-umetničkog društva „Taban“ iz Budimpešte uživali su u trodnevnoj poseti opštini Žabalj. Posetu je organizovala Opština Žabalj u saradnji sa Samoupravom Srba u Budimpešti i Maticom srpskom. Njih dvadesetak najpre su svečano dočekani u zgradi lokalne samouprave, zatim su učestvovali u radionici koju je organizovala Opštinska narodna biblioteka „Veljko Petrović“. Takođe, imali su priliku da posete znamenitosti opštine, a nije izostalo ni druženje sa članovima DONKT „Prelo“ iz Čuruga, čija je kruna bio zajednički koncert na letnjoj pozornici biblioteke.

Član rukovodstva KUD „Taban“ Igor Dušan Rus zahvalio se lokalnoj samoupravi i ONB „Veljko Petrović“, koji su podržali i organizovali posetu.

„Najlepši utisak je, naravno, ostavilo tradicionalno srpsko gostoprimstvo. Jako smo lepo dočekani i u Žablju i u Čurugu. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji opštine Žabalj, posetili smo znamenitosti opštine, a imali smo i vremena za upoznavanje i druženje sa folkloristima iz Čuruga, družili smo se na Tisi, a takođe smo uživali i u radionici koju je organizovala biblioteka, naučili smo mnogo toga novog i radujemo se budućem druženju i saradnji“, istakao je Igor Dušan Rus.

Gosti iz Mađarske prošetali su muzejskom postavkom biblioteke, upoznavši se sa osnovnim delatnostima institucije i činjenicama važnim za pojedinačne zbirke koje su izložene. Urednica kulturnog programa biblioteke Varja Nešić vodila je razgovor o karakterističnim tačkama koje opisuju kulturnu ponudu opštine, pre svega u smislu istorijskog i verskog nasleđa kao onoga što je spojivo sa opštim tokovima u srpskoj kulturi, pogotovo kada se govori o dinamičnim uslovima u kojima se naša kultura nalazi kada je okružena pripadnicima drugih naroda i njihovih kulturnih matrica.

Varja Nešić zahvalila se gostima na predanoj saradnji, razgovoru i interesovanju koje su pokazali prilikom posete, čime svedoče jedno gospodsko držanje i istinsku ljubav prema svojoj matici i kulturi.

„Mi iz biblioteke smo, pre svega, bili domaćini na promociji kulture opštine Žabalj. Imali smo priliku da bliže upoznamo naše goste, da razgovaramo o ličnim iskustvima o njihovom životu u Mađarskoj, da uporedimo ta iskustva u smislu kulturnih dodira. Drago mi je što smo se zajedno uverili u spremnost na buduću saradnju na institucionalnom nivou, kao ustanova kulture. Imali smo nameru da sa gostima porazgovaramo u pokušaju da bolje upoznamo različite socijalne, verske, jezičke i uopšte kulturne pozadine iz kojih dolazimo, budući da su svojim radom deo kulturne ponude u Mađarskoj više od tri decenije i u tom smislu predstavljaju organizaciju od izuzetnog značaja za promociju srpske tradicije u mađarskom kulturnom kontekstu“, istakla je Nešićeva.

Predstavnici lokalne samouprave poručili su da im je čast što su bili domaćini gostima iz Mađarske, što je značajan korak u uspostavljanju saradnje između kulturno-umetničkih društava i realizaciji zajedničkih aktivnosti u budućnosti. Opština Žabalj sa radošću je dočekala ovo novo prijateljstvo i mladost, koja je igrom, opisujući krug kola, zapravo opisala i večno kruženje kulturne razmene onog najvrednijeg u našoj tradiciji.

Kategorije: Dešavanja

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *