FormatŽabalj

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU upali su rano jutros u Kosovsku Mitrovicu i uhapsili trojicu Srba pod izgovorom da su osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića i jednog zbog suprotstavljanja policijskim službenicima. Uhapsili su Nedeljka Spasojevića, Dragišu Markovića, Marka Rošića i Sašu Ćurića, a tragaju za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radojičićem. Oni su upali na sever Kosova sa više od deset policijskih vozila, uz vatreno oružje i primenu sile, i zauzeli vitalne tačke u gradu, pod izgovorom da traže osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića. Prilikom hapšenja čuli su se rafali iz automatskog oružja, kao i šok bombe. Pripadnici kosovske policije su pokušali da uhapse Milana Radojičića, potpredsednika Srpske liste.

Tokom sramnog desanta kojim su prekršeni svi važeći sporazumi u gradu,  oglasile su se sirene za uzbunu, a Srbi se okupljaju na ulicama. Atmosfera je naelektrisana i postoji bojazan od eskalacije sukoba.

Foto: Facebook/Kosovska Mitrovica

20:36 – VUČIĆ: SRBIJA NE PRISTAJE NA NOVE UCENE

Moramo se pripremiti na dugotrajnu pomoć i podršku našem narodu na Kosovu i Metohiji, koja neće biti ni laka, ni jednostavna, ni jeftina, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka u Predsedništvu Srbije, ističući odlučnost Albanaca da guraju do kraja sa merama.

20:22 – ĐURIĆ: ALBANCI ZNAJU KOJA JE TO LINIJA POSLE KOJE NEMA NAZAD

„Albanci i njihovi lideri dobro znaju koja je to linija posle koje ni za njih nema više nazad, posle koje mogu da izgube i ono što misle da danas imaju“, kaže direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić i poručuje da ništa ne sme da pokoleba Srbe u narednim danima. „Albanci i njihovi lideri su mislili da Srbe na KiM mogu da pregaze ‘kao plitak potok’, milislili su da nasiljem, terorom, strahom, mogu da nateraju naš narod da odustanu od svojih ognjišta, svojih domova, od svega onoga što im je najsvetije, od crkava od grobova, od onoga što su nam ostavili naši dedovi i pradedovi i da to mogu da urade zastrašujući nas, uvođeći ekonomske mere koje nemaju veze ni sa zdravim razumom ni sa ekonomijom nego isključivo sa politikom i čiji isključivi cilj je da Srba na KiM više ne bude“, rekao je Đurić za TV Most. Upad jedinica Rosu u severnu Kosovsku Mitrovicu izazavao je, kaže, opravdani gnev i revolt Srba, ali i slogu i solidarnost srpskog naroda. „Naši ljudi treba da znaju da je Srbija uz njih, da je Srbija sa njiima i da veoma pažljivo pratimo svaki detalj onoga što se dešava na KiM“ rekao je Đurić.

20:10 – POČEO SASTANAK SRBA SA KiM

Počeo je sastanak kriznog štaba četiri opštine sa severa Kosova i Metohije.

19:59 – MOSKVA REAGOVALA: PRIŠTINA RAZVIJA SPIRALU SUKOBA, SAD I EU NISU U STANjU DA IH OBUZDAJU

Moskva jutrošnji upad kosovsko-albanskih specijalnih jedinica u deo Kosovske Mitrovice koji naseljavaju Srbi i hapšenje četiri lokalna žitelja smatra novom provokacijom Prištine.

19:44 – AMBASADA SAD U PRIŠTINI OŠTRO KRITIKOVALA UVOĐENjE TAKSI

Američka ambasada u Prištini oštro je danas kritikovala odluku kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na srpske proizvode. U odgovoru za prištinsku Gazetu Ekspres, američka ambasasa u Prištini izrazila je zabrinutost zbog te odluke te pozvala kosovske „lidere da ne doprinose stvaranju tenzija“. „Sjedinjene Države su uznemirene zbog odluke vlade da podigne trgovinske barijere. Kao što smo rekli, ne vidimo kako Kosovo ima koristi od ovih mera“, ističe američka ambasada. „Snažno pozivamo da se ta koncentracija usmeri na ključne interese Kosova – njenu evropsku budućnost i normalizaciju odnosa sa Srbijom“, poručeno je iz američke ambasade. Dalje, ambasada navodi da takse „bespotrebno skreću pažnju s tih ciljeva, podrivaju međunarodni položaj i negativno utiču na građane. Pozivamo lidere da spuste tenzije, promovišu mir i rade na uspostavljanju zamaha koji će doneti napredak i stabilnost svim građanima“, navela je američka ambasada u Prištini. Ambasada se osvrnula i na glasanje u Interpolu te navela da „iako razočaravajuće, glasanje u Interpolu podvlači važnost održavanja kontruktivnog međunarodnog angažovanja“, prenela je Gazeta Ekspres.

19:12 – APEL PRED UN: SPREČITE ETNIČKO ČIŠĆENjE SRBA

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost zatražio je od Visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Mišel Bašel da se spreči početak etničkog čišćenja Srba sa KiM, koje prouzrokuje delovanje privremenih vlasti u Prištini. Kako je saopštio Savet, sa sedištem u Kraljevu, u dopisu je istaknuta i neophodnost da se upozori i EU na svoju obavezu osude i preduzimanja mera u situacijama kada jedna strana u pregovorima, u ovom slučaju privremen vlasti u Prištini, jednostranim i provokatorskim postupcima blokiraju i dalje pregovore i to da se na prostoru Kosova i Metohije postigne trajni mir. „Kao što znate, Kosovo i Metohija je sastavni deo Republike Srbije, koji je pod direktnom kontrolom tela Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, u skladu sa Rezolucijom 1244“, navedeno je u dopisu Saveta Visokoj komesarki.

19:02 – PREMIJERKA I MINISTRI STIGLI U PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Članovi Vlade Srbije i premijerka Ana Brnabić stigli su u Predsedništvo Srbije, na sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Sastanak je zakazan za 19 sati. Predsednik Vučić od jutros je imao niz sastanaka sa šefovima srpskih bezbednosnih snaga, kao i ambasadorima Kine i Rusije, a telefonom je razgovarao sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, sve u svetlu najnovije krize na Kosovu i Metohiji nakon hapšenja četvorice Srba.

18:59 – HAN: POTREBNO HITNO SMIRITI SITUACIJU

Komesar EU za proširenje Johanes Han napisao je danas na svom Tviter nalogu da je o situaciji na KiM posle najnovijih poteza Prištine razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i sa predstavnicima privremenih kosovskih institucija, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem. „Složili smo se da je neophodno da se hitno smiri situacija i dođe do deeskalacije u interesu celog regiona. Ponudio sam pomoć u radu na brzim, praktičnim rešenjima za različita trgovinska pitanja u okviru CEFTA“, napisao je Han.

18:56 – SRPSKA ROBA I DALJE NA RAFOVIMA U JUŽNOJ MITROVICI

Roba široke potrošnje iz Srbije još uvek se nalazi na trgovinskim rafovima na Kosovu i Metohiji, čemu svedoči i to da se u najvećem tržnom centru u južnoj Mitrovici mogu videti srpski proizvodi. Ekipa Tanjuga uverila se na licu mesta u velikom tržnom centru u južnoj Mitrovici da još nije povučena roba iz Srbije, kako su to pojedini mediji izvestili. Građani južne Mitrovice, na primer, mogu i dalje kupiti proizvode iz Srbije, poput ulja Vital i Premium Oil, zatim skoro ceo program proizvođača „Moja Kravica“, „Zlatni pek“ i Plazma keks kompanije „Bambi“, štrudle „Medela“, čije pakovanje košta 0,76 evra. Takođe, u južnoj Mitrovici se može kupiti i majonez i kečap srpskog proizvođača „Polimark“, kao i eurokrem firme „Swisslion Takovo“.

18:36 – MITROVČANI PRAVE ZALIHE BRAŠNA, ULjA I MLEKA

U strahu od nestašice osnovnih životnih namirnica, nakon odluke Prištine da poveća takse na srpske proizvode za 100 odsto, građani Kosovske Mitrovice najviše kupuju brašno, ulje i mleko i prave zalihe, kažu prodavci u mitrovačkim marketima. Kako javlja izveštač Tanjuga, osim kratkotrajnog mleka, koje iz centralne Srbije ne stiže već treći dan, u pojedinim prodavnicama nema ni brašna, dok u drugim ima zaliha za dva-tri dana. „Najviše se kupuju mleko, brašno i ulje. Za sada imamo svega, ali to su zalihe od ranije i trajaće još sedam do deset dana“, kaže prodavačica u jednom mitrovačkom marketu. Cene su u većini prodavnica za sada iste, ali poskupljenje će, kako kažu, biti neminovno, ukoliko Priština ne ukine nametnute takse od 100 odsto.

18:35 – UKLANjA SE ROBA BEZ DEKLARACIJE „REPUBLIKE KOSOVO“

Širom Kosova i Metohije, i u Prištiini, inspektori nastavjaju sa uklanjanjem robe iz Srbije, čije deklaracije, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom. Opština Priština je potvrdila da su inspektori već teći dan u akciji uklanjanja robe iz Srbije na čijim deklaracijama piše: „Kosovo i Metohija“ ,“Kosovo UNMIK“ ili „Kosovo 1244“, kao i drugi nazivi koji, kako se navodi, nisu u skladu sa kosovskim ustavom. Navodi se i da će ta akcija biti nastavljena u svim prištinskim prodavnicama i narednih dana, preneli su mediji.

18:33 – UHAPŠENI SRBI SASLUŠANI U POLICIJI

Srbi uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici zbog navodne umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića saslušani su danas pred inspektorima kosovske policije, a sutra će sud odlučivati o njihovom zadržavanju u pritovru. Od četvorice privedenih samo je Marko Rošić na saslušanju imao izabranog branioca, advokata Miloša Delevića, dok su ostalima postavljeni advokati po službenoj dužnosti. Rošićev branilac rekao je Tanjugu da je njegov branjenik negirao krivično delo za koje se tereti – pomaganje u teškom ubistvu. Tačne podatke o krivičnom delima za koja se terete ostali – Delević nema. Pošto je specijalno kosovsko tužilaštvo već zatražilo od suda u Prištini da se Srbima odredi 30 dana pritvora, Delević je rekao da će oni sutra biti izvedeni pred sudiju koji će doneti odluku o tom predlogu. „Ja ću za svog branjenika tražiti da se brani sa slobode, jer ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično delo za koje se tereti. Alternativno, stavićemo predlog da se odredi blaža mera od pritvora, kao što je kućni pritvor ili obećanje da neće bežati uz predaju pasoša sudu“, precizirao je Delević.

18:20 – „SRPSKA SOLIDARNOST HRANOM“ ZAUSTAVLjENA NA JARINjU!

Članovi humanitarne organizacije „Srpska solidarnost hranom“, koji su krenuli na slavu, zaustavljeni su na administrativnom prelazu Jarinje više od šest sati.

17:36 – KOSOVSKA POLICIJA ZADRŽALA EKIPU TANJUGA

Ekipu Tanjuga danas popodne zadržali su saobraćajci Kosovske policije nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje, zbog provere brzine kojom su se kretali, a na kraju su izrekli kaznu vozaču zbog folije na zadnjim prozorima i oduzeli vozačku dozvolu dok ne plati kaznu i priznanicu o tome odnese u policijsku stanicu u Zvečanu. Policija je, naime, zaustavila ekipu Tanjuga i, nakon što su utvrdili na radaru da se vozilo kretalo propisnom brzinom, uočili su oznaku „press“ i kaznili vozača navodno zbog folija na zadnjim staklima vozila.

17:10 – PRIŠTINA LUPA TAKSE, HAPSI SRBE, A TAČI ĆUTI

Tri dana od odluke vlade tzv. Kosova da poveća porez na robu iz Srbije i BiH za 100 odsto, protesta Srba i hapšenja u Kosovskoj Mitrovici, predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nije se oglasio.

17:01 – HARADINAJ: TAKSE DOK SE OSTVARE CILjEVI ZBOG KOJIH SU UVEDENE

Premijer tzv. Kosova Ramuš Haradinaj u petak je na sastanku s ambasadorima petorke i šeficom kancelarije EU na Kosovu rekao da odluka Vlade o uvođenju taksi na robu iz Srbije i BiH ostaje na snazi do ostvarivanja ciljeva zbog kojih je doneta. Vlada tzv. Kosova saopštila je da je Haradinaj upoznao ambasadore SAD, Velike Britanija, Francuske, Nemačke, Italije i EU o odluci o taksi od 100 odsto za proizvode iz Srbije i BiH i rekao da je njegova Vlada bila prinuđena da preduzme tu meru zbog neprestanih prepreka koje Srbija postavlja Kosovu.

16:30 – SIMIĆ: UHAPŠENI SRBI U PRITVORU U PRIŠTINI, ANGAŽOVAN TIM ADVOKATA

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da se četvorica Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici nalaze u pritvornom centru u Prištini i da je angažovan tim advokata koji će ih braniti. Simić je za televiziju O2 rekao da će tim anagažovanih adovkata hitno otići u Prištinu i zahtevati da vide uhapšene Srbe. „Po nezvaničnim informacijama neki su teško pretučeni… Ali to su nezvanične informacije i najbolje je da sačekamo da vidimo šta će nam reći advokati“, rekao je Simić.

15:57 – ČEPURIN PORUČIO PRIŠTINI: NE TREBA PRECENjIVATI SVOJE SNAGE

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je vlastima u Prištini da ne treba da precenjuju svoje snage. Komentarišući na Tviteru odluku Prištine opovećanju poreza na robu iz Srbije i BiH, Čepurin je napisao: „Priča o uvođenju ‘poreza-sankcija’ Prištine potvrđuje reči Napoleona koje je on ponavljao tokom povlačenja iz Rusije 1812. godine: ‘Od velikog do smešnog samo je jedan korak.’ Smisao ove izreke je: Ne treba precenjivati svoje snage“.

15:50 – HODŽA: TUŽILAŠTVO ZA TROJICU SRBA TRAŽI PRITVOR DO 30 DANA

Tužilac samoproglašenog Kosova Šalja Hodža izjavio je da je zatražio određivanje do 30 dana pritvora za trojicu Srba uhapšenih u Kosovskoj Mitrovici, koji se sumnjiče da su umešani u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Hodža je za portal kalkso.com rekao da su pritvorena četvorica Srba i da je njima odmah određen pritvor od 48 sati, odnosno dok ne budu izvedeni pred istražnog sudiju. „U međuvremenu smo se Osnovnom sudu u Prištini obratili zahtevom za određivanje pritvora do 30 dana za trojicu uhapšenih, osim četvrtog uhapšenog koji se tereti za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti“, rekao je Hodža.

15:43 – ZDRAVSTVENI CENTAR U KOSOVSKOJ MITROVICI IMA ZALIHE LEKOVA I KISEONIKA ZA SEDAM DANA

Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici ima rezerve lekova i kiseonika za oko sedam dana, kaže direktor tog centra Milan Ivanović i napominje da će, ukoliko se nastavi blokada Prištine, doći do nestašice određenih lekova i kiseonika. On je za Tanjug rekao da u toj bolnici za sada uspevaju da adekvatno zbrinu pacijente i da se operacije i porođaji obavljaju bez problema, ali da je neophodno da se što pre stabilizuje situacija sa isporukom srpskih proizvoda na Kosovo i Metohiju. „Priština udara na najosetljiviju populaciju. Njihova dozvola za isporuku lekova, kiseonika, sanitetskog materijala data je pre skoro dve nedelje, ali je povučena u sklopu poslednjih akcija Prištine“, naveo je Ivanović. Kako je rekao, poslednja isporuka lekova i kiseonika iz centralne Srbije u Kosovsku Mitrovicu stigla je pre oko mesec dana.

15:20 – POLICIJA TZV. KOSOVA OBJAVILA NAVODNE DOKAZE PRIKUPLjENE U HAPŠENjIMA

Policija tzv. Kosova objavila je danas tekst i fotografije na kojima se, kako tvrde, nalazi oprema i oružje pronađeni tokom današnjeg upada i hapšenja na severu Kosova. Pristinski sajt Koha.net prenosi da je policija priložila fotografije i tekst o tome šta je zaplenila tokom akcije u Mitrovici, gde su četvorica osumnjičenih uhapšeni zbog ubistva Olivera Ivanovića. Koha.net uz priložene fotografije piše da su među navodnim dokazima dron, više mobilnih telefona, lap top, ajpedi, radio veza, dva vojna prsluka, futrola za pušku. Kako se navodi, policija tvrdi da je zaplenila i četiri automata „kalašnjikov“ jugoslovenske proizvodnje, četiri šaržera za AK-47, više šaržera za oružje različitog kalibra, ručnu granatu M-75, gumenu palicu, kao i 76 grama narkotika, različita dokumenta i kućište za kompjuter marke „ASUS“.

14:53 – VESELJI SAZVAO VANREDNI SASTANAK VRHA DPK-a

Predsednik vladajuće Demokratske partije Kosova Kadri Veselji pozvao je na vanredni sastanak sve zamenike predsednika i ministre iz te stranke. Kako prenosi portal Indexonline, nema informacija o tome koji su razlozi za ovaj vanredni sastanak.

14:44 – KFOR ĆE NASTAVITI DA NADGLEDA SITUACIJU NA TERENU

Komandant Kfora danas je zbog političke osetljivost trenutka pozvao sve strane na Kosovu da na miran i odgovoran način reaguju na sporove bez primene sile i nasilja i saopštio da će Kfor nastaviti da nadgleda situaciju i zadržati prisustvo na terenu u nadi da neće biti potreba da interveniše. Povodom jutrošnje akcije hapšenja koju je Kosovska policija sprovela u severnom delu Kosovske Mitrovice, Kfor je saopštio da nije bilo razmeštanja Kosovskih bezbednosnih snaga niti bilo kojih drugih vojnih snaga na severu Kosova. Kfor potvrđuje da je sve što se dogodilo bilo samo policijska operacija, navodi se u saopštenju i dodaje da je Kosovska policija rano jutros sprovela operaciju po nalogu za hapšenje suda u Prištini vezano za istragu ubistva Olivera Ivanovića i uhapsila četiri osobe u severnom delu Kosovske Mitrovice posle čega se vratila u bazu.

14:08 – ČADEŽ: NA KOSMET NIJE PROŠLO NI 10 KAMIONA SRPSKE ROBE

Na administrativnom prelazu Merdare u četvrtak nije prošao nijedan kamion, a na ostalim prelazima prošlo je oko sedam ili devet kamiona, iako je uobičajeno između 70 i 100 kamiona robe, što potvrđuje da je vanredna situacija, rekao je predsednik PKS Marko Čadež. Odgovarajući na pitanje novinara koliko je odluka prištinskih vlasti da carinu na srpsku robu poveća na 100 odsto pogubna za srpsku ekonomiju, Čadež kaže da prebacivanje političke agende na ekonomski teren šteti ne samo našoj ekonomiji nego i ekonomiji na Kosovu i u regionu. „Imate rast cena iz dana u dan osnovnih prehrambenih proizvoda na KiM. Takođe, sirovina koju kosovski proizvođači koriste dolazi iz Srbije, jer je konkurentna, bliža i transport je jeftiniji i zato među nama postoji ta vrsta saradnje“, ukazao je Čadež i dodao „Morate baš da ne razumete kako privreda funkcioniše da bi doneli ovakvu meru“. Čadež je ponovio da je ta odluka Prištine nerazumna, neracionalna i politička, i koju on, kao neko ko zastupa privredu, ne može da objasni.

13:43 – SIMIĆ: VIŠE OD 16.000 LjUDI NA PROTESTIMA NA KIM

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se više od 16.000 ljudi okupilo danas na mirnim protestima na četiri lokacije na severu Kosova i Metohije, održanim zbog uvođenja dodatnih taksi na robu iz Srbije i hapšenja četvorice Srba iz Kosovske Mitrovice. Protesti Srba, koji su počeli oko podne, održani su na adminisrativnom prelazu Jarinje, u mestima Rudare, Zupče i Merdare.

13:26 – ŠTRAHE: CARINE SU BEZOBRAZLUK, PRIŠTINA DA POVUČE ODLUKU

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe oštro je osudio prištinske vlasti zbog uvođenja carine od 100 odsto na srpsku robu. Takođe je oštro kritikovao javno paljenje srpske robe, što su činili pojedini lokalni političari na Kosovu. Štrahe je saopštio da je u razgovoru sa predstavnicima privremenih kosovskih vlasti pre nekoliko dana u Beču zatražio da tu odluku povuku. „To što je sada carina povećana za 100 odsto je bezobrazluk prve klase i sasvim sigurno ne vodi ka normalizaciji odnosa, а Kosovo mora poštovati CEFTA sporazum“, poručio je Štrahe.

13.04 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han razgovarali su telefonom o situaciji na Kosovu i usaglasili se da je potrebno da budu sačuvani mir i stabilnost. U saopštenju iz kabineta predsednika Srbije navedeno je da je Vučić rekao da se Srbija uvek ponaša ozbiljno i odgovorno, ali i ukazao na to da je izložena snažnim provokacijama Prištine, koje ugrožavaju bezbednost Srba na Kosovu, kao i mir i stabilnost u celom regionu.

12.05 – Počeli mirni protesti Srba zbog uvođenja taksi na srpsku robu. Građani iz Leposavića i Leška blokirali prilaz ka Jarinju.

11.48 – U Severnoj Mitrovici održan je sastanak kriznog štaba četiri opštine na severu Kosova, kome su prisustvovali predstavnici opština Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok. Na sastanku su doneti zaključci da se ukinu takse na srpske proizvode, jer će se zbog ovakvih mera Srbi iseliti sa ovih prostora; da se odmah puste uhapšeni građani Severne Mitrovice ili da se ponude validni dokazi; da se sačuva mir i bezbednost, da to obezbede i garantuju KFOR i nadležne međunarodne institucije na Kosovu; da se održe mirni i nenasilni jednosatni protesti protiv političkog i policijskog terora Prištine nad Srbima.

11.41 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su snage Kfora, odnosno NATO, namerno obmanjivale sveukupnu javnost i ocenio da je svima jasno po čijem nalogu i u sprezi sa kojim silama su predstavnici NATO lagali.

11.32 – Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je, nakon sednice kriznog štaba četiri opštine na severu Kosova, da je zatraženo da se odmah puste na slobodu građani Severne Mitrovice koji su jutros uhapšeni ili da se dostave validni dokazi.

11:15 – Predsednik opštine Zubin Potok Stevan Vulović, opštinski čelnici i direktori javnih preduzeća održali su sastanak i dogovorili mere kao odgovor na novonastalu krizu na Kosovu, javlja RTS. Oni su najavili da će danas od 12 do 13 časova biti zatvorene sve prodavnice, ali da će javne ustanove, škole, vrtići raditi normalno.

Takođe, za isti period su najavili blokadu prelaza Brnjak, kao i magistralnog puta u selu Zupče.

10.53 – Kako javlja reporterka N1 Maja Đurić, sednica Vlade je završena, kao i sastanci u Predsedništvu. Ambasador Kine je otišao, a ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je stigao u Predsedništvo. Ana Brnabić i Marko Đurić su još u Predsedništvu. Ispred Predsedništva je i Simo Spasić, koji skandira parole o Kosovu.

10.49 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mančangom. Sastanku su prisustvovali i direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i premijerka Srbije Ana Brnabić.

10.35 – Kosovsko tužilaštvo tvrdi da je tokom akcije hapšenja i pretresa na više lokacija pronađeno i oružje.

10.25 – Vlada Kosova saopštila je da je akcija policije u Severnoj Mitrovici povezana sa istragom ubistva lidera SDP Olivera Ivanovića i nije uporena ni protiv jedne zajednice. U saopštenju se navodi da je policija postupala po nalogu nadležnog suda, a na zahtev Specijalnog tužilaštva.

9.55 – Srbi sa severa najavljuju blokade i u mestu Rudare u opštini Zvečan, kao i na administrativnom prelazu Jarinje, u opštini Leposavić. Odluka se očekuje na sednici kriznog štaba četiri opštine.

9:50 – Kosovski premijer Ramuš Haradinaj napisao je na Fejsbuku da je jutrošnja akcija specijalnih jedinica na severu Kosova u skladu sa zakonom i da nije povezana sa bilo kakvom politikom.

9:41 – Kosovska policija je poslala saopštenje medijima u kom se navodi da je nakon višemesečne istrage u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, jutros rano, u Severnoj Mitrovici uhapšeno tri osobe za koje se sumnja da su umešani u delo „teškog ubistva“, dok je jedna osoba uhapšena jer je pružala otpor policiji prilikom hapšenja osumnjičenih. Takođe se navodi da se još uvek traga za jednom osobom koja nije pronađena na svom mestu prebivališta, radi se o Srbinu M.R. koji je rođen 1978.

9.17 – Portparol kosovske policije Daut Hodža nije želeo da potvrdi niti demantuje informacije da su pripadnici ROSU pretresli tokom akcije i dom potpredsednika Srpske liste Milana Radojičića.

8.54 – Iz Specijalnog tužilaštva Kosova su potvrdili da su zahtevali hapšenje dve osobe – bivšeg pripadnika policije Kosova Dragiše Markovića, kao i Saše Ćurčića, jer su osumnjičeni da su imali veze sa ubistvom Olivera Ivanovića.

8:42 – U međuvremenu, iz Srpske liste najavljuju da će se protest zakazan za danas u 12h u Zdravstvenom centru, ipak održati u 11.30 u mestu Rudre u opštini Zvečan. Na ovom mestu, koje se inače nalazi pokraj magistralnog puta Leposavić – Priština, više puta nakon 2011. su postavljane barikade.

8.25 – U Predsedništvu Srbije je u 8 časova počeo hitan sastanak na poziv predsednika Aleksandra Vučića. Sastanku prisustvuju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba VS Milan Mojsilović. Došli su i ministar i direktor policije, Nebojša Stefanović i Vladimir Rebić, kao i šef BIA Bratislav Gašić.

8.14 – Uhapšeni Srbi su prebačeni u policijsku stanicu u Južnoj Mitrovici.

7.59 – Portparol kosovske policije Daut Hodža potvrdio je za RTK2 da su tri osobe uhapšene u vezi s istragama predmeta i četvrta koja se suprotstavila policijskim službenicima.

7.35 – Predsednik Srpske liste Igor Simić ocenio je da su hapšenja pod sumnjom za ubistvo Ivanovića „brutalna laž, jer pokušavaju da zamaskiraju zatrašivanje građana“, a „Svi su uhapšeni po istom scenariju, uz upotrebu sile, pretnje i zastrašivanje“, rekao je Simić.

7.26 – Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić izjavio je za RTS da je reč o još jednom pritisku na Srbe i da bi bilo sukoba da se ROSU nije povukla. Tokom akcije u Severnoj Mitrovici, upalile su se sirene za opasnost, a ljudi su izašli na ulice.

Izvor: rtklive.com, novosti.rs

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *