FormatŽabalj

Izuzetno zarazni novi soj koronavirusa koji se raširio po čitavom svetu može da ostane zarazan u vazduhu četiri sata, a na površinama predmeta i do četiri dana, utvrdila je nova studija.

Naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti pokušali su da imitiraju uslove u kojima zaražena osoba kroz kašljanje, kijanje ili dodirivanje ostavlja tragove virusa u kućnom ili bolničkom okruženju.
Pomoću uređaja su raspršili aerosoli koje su imitirale nečije kijanje i kašljanje, a onda ispitali koliko dugo virus ostaje potentan.

Testovi, čiji su rezultati objavljeni u naučnom časopisu New England Journal of Medicine, pokazali su da kada je virus nošen kapljicama oslobođenim kijanjem i kašljanjem, on u vazduhu ostaje zarazan najmanje tri sata.

Na plastičnim i površinama od nerđajućeg čelika, virus je potentan i nakon tri dana. Na kartonu i papiru oko 24 časa, dok je na bakru period infektivnosti iznosio četiri sata.

Što se takozvanog poluživota virusa tiče, istraživački tim je utvrdio da je potrebno oko 66 minuta da polovina čestica virusa u aerosolnom kapljičnom obliku postane neaktivna.

To znači da nakon još sat vremena i šest minuta, tri četvrtine čestica virusa gube svoju funkciju.

Količina aktivnih zaraznih čestica u vazduhu krajem trećeg sata opašće na 12,5 odsto prvobitnog broja, pokazuje istraživanje.

Kategorije: Zdravlje

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *