Home Žabalj Klub „Uhvati šansu“ otvoren u Žablju
Klub „Uhvati šansu“ otvoren u Žablju

Klub „Uhvati šansu“ otvoren u Žablju

0

Klub „Uhvati šansu“, gde mladi Romi imaju priliku da se stručno usavršavaju, svečano je otvoren u prostorijama koje se nalaze u okviru sportske hale u Žablju, a aktivnosti su počeli da sprovode pre nekoliko nedelja. Tom prilikom, simbolično je odigrana fudbalska utakmica, u kojoj su se nadmetale ekipe „Šaipe“, što na romskom znači šansa i „Ternipe“, što znači mladost. Projekat realizuje Opština Žabalj, u okviru programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju“, koji sprovodi Stalna konferencija gradova i opština. Ukupna vrednost projekta je 66.681 evra, od čega donacija Evropske unije iznosi 60.000 evra. Sredstva za sufinansiranje učešća projektnih partnera obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za finansije Autonomne pokrajine Vojvodine.

Prilikom otvaranja kluba, pomoćnik predsednika Opštine Žabalj Sergej Zaporožac istakao je da su u toj opštini podjednako zastupljene sve društvene grupe kad je reč o unapređenju društvenog standarda.

„Ovaj projekat treba da doprinese socijalizaciji mladih Roma, odnosno da ih obuči i edukuje u profesionalnom smislu, kako bi se kasnije sami upustili u dalje društvene tokove. Radujemo se realizaciji projekta, koji će inkluziju pokazati u još boljem svetlu, a Opština će se potruditi da im omogući da budu deo lokalne samouprave ili da pokrenu svoj posao. Želimo da podstaknemo mlade Rome da aktivno učestvuju u društvenom životu i da pomažu svojoj lokalnoj zajednici i daćemo sve od sebe da im to omogućimo“, podvukao je Zaporožac.

Tematski ekspert na projektu i predsednica Udruženja žena „Romena“ iz Novog Sada Ljiljana Mihajlović naglasila je da po prvi put učestvuju u realizaciji ovako velikog evropskog projekta.

„Program je osmišljen tako da imaju mogućnost da savladaju i pisanje radne biografije, veštine komunikacije, kako treba da izgleda razgovor sa budućim poslodavcem i kako funkcioniše timski rad. Takođe, upoznavaće se sa izradom biznis plana, a stručnjaci iz oblasti marketinga i poslovnog planiranja će raditi sa njima, kako bi unapredili svoje poslovne ideje“, kazala je Ljiljana Mihajlović.

Implementacija projektnih aktivnosti predstavlja nastavak i kontinuiranu podršku romskoj populaciji, sa osnovnim ciljem aktivnijeg uključivanja Roma u svakodnevni život, kao i poboljšanje njihovih uslova za život na lokalnom nivou.