Home Đurđevo Istorijski spomenici Đurđeva
Istorijski spomenici Đurđeva

Istorijski spomenici Đurđeva

0

Opština Žabalj, osim prirodnim bogatstvima, bogata je na drugi način – kulturnim i istorijskim nasleđem. Simbole tog nasleđa predstavljaju istorijski i kulturni spomenici, te ćemo vam ih svaki dan predstaviti, po jedno naselje u opštini.

Nakon što smo predstavili kulturno-istorijske spomenike u Žablju, Čurugu i Gospođincima, na redu je i Đurđevo.

  1. Spomenik posvećen borcima NOR-a i žrtvama fašizma 1941-45. u centru Đurđeva rad je Jovana Soldatovića. Na spomeniku je uklesano nekoliko stotina imena.

2. Spomenik Jaši Bakovu, bivšem jugoslovenskom atletskom reprezentativcu u skoku motkom, u periodu od 1934. do 1948. godine, otkriven u decembru 2019. godine u Đurđevu, gde je Bakov rođen.

Jaša Bakov rođen je 9. decembra 1906. godine u Đurđevu, u rusinskoj porodici. Otac mu je 1914. godine poginuo u ratu. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu pored Žablja u Šajkaškoj. Gimnaziju je pohađao u Zrenjaninu (tadašnjem Velikom Bečkereku) i Novom Sadu. Kao odličan učenik, bio je oslobođen usmenog ispita prilikom polaganja mature.

Po nagovoru svoje majke i dede, koji je bio pojac, odlazi u Rim i upisuje se na Teološki fakultet. Međutim, uskoro napušta Rim i upisuje se na Filozofski fakultet u Beogradu, grupa jugoslovenska književnost, srpskohrvatski jezik i francuski jezik, gde je diplomirao 1934. godine.

Sportska biografija

Jaša Bakov je tri puta bio prvak Jugoslavije u skoku motkom 1934. (3,30 m), 1937. (3,50 m), 1947 (3,70 m).

Učestvovao je na Letnjim olimpijskim igrama 1936. u Berlinu, gde je skokom od 3,70 m. postavio državni rekord, ali se nije uspeo kvalifikovati u finale. Podelio je 26. mesto.

Lični rekord 3,75 m postigao je 1937. godine

Jaša Bakov je jedan od pionira atletike u Ruskom Krsturu, gde je po završetku takmičarske karijere, kao trener svoja iskustva prenosio na mlade generacije. Posle njegove smrti, tradicionalne sportske igre Rusina nose njegovo ime.