FormatŽabalj

Selo smešteno srcu Vojvodine, prepoznatljivo je po poljoprivredi, odnosno intenzivnom povrtarstvu. Gospođinci su najpoznatije povrtarsko selo u Vojvodini, a verovatno i u celoj Srbiji.

Kako kažu meštani, njihovo selo je najveća fabrika na otvorenom. Kad je sezona branja paprike, vađenja luka i šargarepe, oko 2.500 radnika dolazi u Gospođince, gde se nalazi i nemačka fabrika za konzerviranje krastavaca „Maminger konzerven“, koja u sezoni od maja do septembra ima više od 600 radnika, što iz okoline, što iz inostranstva.

Predsednik MZ Gospođinci Boris Straživuk onaj je koji inicira i podrži svaku aktivnost koja ima za cilj napredak sela. On ističe da je u selu natalitet stabilan i da su im deca na prvom mestu.

Prošle godine osmi razred završilo je 28 dece, a ove godine u prvi razred upisano je 44 mališana. Roditelji su imali želju da imamo i jaslice, pa su tako Gospođinci prvi put u istoriji prošlog meseca dobili jaslice, sa više od 25 upisane dece. Nama su deca prioritet, nemamo liste čekanja za vrtić, škola nam je potpuno renovirana, po najmodernijim standardima. Imamo novu sportsku halu, nove sportske terene, renoviran dečji park u centru, novi košarkaški teren u centru-podvlači Straživuk.

Ponos Gospođinaca su tri hrama – pravoslavni Hram Prenosa moštiju Svetog arhiđakona Stefana, jedan od najlepših u Vojvodini, rusinska crkva, čiji je krov ove godine potpuno obnovljen  i adventistička crkva. Iako različiti, meštani ponosno ističu da su svi oni Gospođinčani i zajedno se drže za dobrobit sela.

 

Okupljeni oko FK „Jedinstvo”

Jedinstvo Gospođinaca ogleda se u radovima na uređenju stadiona FK Jedinstvo, gde svi članovi kluba, prijatelji, sponzori rade na uređenju novih prostorija. Tu će, pre svega, najmlađi imati prostorije za druženje. Vikendom se održavaju radne akcije, a bude svaki put prisutno minimum 30 ljudi. Takođe je postavljen i novi sistem sa automatskim zalivanjem terena.

Gospođinčani su specifičnog razmišljanja, ali izuzetno vredni i dobri ljudi i kad god je potrebno da se udružimo za dobrobit sela, uvek smo složni, kad god imamo isti cilj, a to je da selo ide napred i da naša deca imaju sve- kaže za naš list Straživuk.

Gospođinci su jedino mesto u opštini Žabalj koje ima gradski autobus, koji vozi do Novog Sada, kroz Temerin i Bački Jarak, na liniji 33, te je tako taj broj postao simbol ovog sela, a omladinci okupljeni oko organizacije mladih oosnovali su Udruženje „33“.

Spomen-park „Avionsko krilo“ nalazi se na mestu vojnog aerodroma iz Drugog svetskog rata, sa kojeg je 1945. dejstvovao 423. vazduhoplovni puk, prilikom završnih borbi za oslobođenje tadašnje Jugoslavije. To je prostor po kojem su Gospođinci poznati, koji uređuje Moto klub „Eskadrila“, jedno od najorganizovanijih udruženja u opštini, a u planu je dečje igralište baš na tom mestu. Svake godine u avgustu organizuju moto-skup, a gosti dolaze iz svih krajeva zemlje i regiona. U blizini spomen-parka nalazi se uređena plaža na Jegričkoj, koja svakog leta vrvi od kupača. Tokom letnjih meseci meštani se organizuju, pa donose deci lubenice, sladoled, kuvane kukuruze, igraju odbojku…

Gospođinci prvi put u istoriji prošlog meseca dobili jaslice, sa više od 25 upisane dece. Nama su deca prioritet, nemamo listu čekanja za vrtić, škola nam je potpuno renovirana, po najmodernijim standardima.

Seoska slava obeležava se 15. avgusta, kada se proslavlja Prenos moštiju Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. Tada je selo prepuno ljudi, slava se slavi tri dana, a to je tradicija koja u Gospođince vraća i meštane koji rade u inostranstvu. Njihova seoska slava jedna je od najpoznatijih u Vojvodini i jedna od retkih koja je opstala u istom obliku kao i pre više decenija.

Gospođinci imaju udruženja koja traju više od stotinu godina, kao što je FK „Jedinstvo“, Vatrogasno društvo, Lovačko društvo… Razne manifestacije uspešno se održavaju svake godine u ovom malom mestu, poput Turnira ulica, Moto-skupa, Sačijade, obeležavanja Badnje večeri… DONKT „Đerdan“ uspešno vodi 30 veteranki, dok žene iz Udruženja „Kreativna radionica“ i „Da se ne zaboravi“ redovno održavaju radionice za decu u saradnji sa školom i kulturno-umetničkim društvom.

 

 

 

Izvor: dnevnik.rs

 

 


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *