Home Gospođinci GOSPOĐINCI: Ministar Nedimović razgovarao sa Goranom Salonskim, čije gazdinstvo beleži odlične rezultate
GOSPOĐINCI: Ministar Nedimović razgovarao sa Goranom Salonskim, čije gazdinstvo beleži odlične rezultate

GOSPOĐINCI: Ministar Nedimović razgovarao sa Goranom Salonskim, čije gazdinstvo beleži odlične rezultate

0
0

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišao je sa pokrajinskim sekretarom za poljoprivredu Vukom Radojevićem i predsednikom opštine Žabalj Čedomirom Božićem Poljoprivredno gazdinstvo Salonski u Gospođincima, koje se bavi ratarstvom i povrtarstvom.

Oni obrađuju 400 hektara zemljišta, od čega 200 hektara povrća i 200 hektara žitarica. Njihova proizvodnja primarno je orijentisana na povrće, od čega obrađuju 80 hektara šargarepe, 60 hektara crnog luka, 30 hektara krompira, 20 hektara paprike i deset hektara krastavaca kornišona. Poljoprivrednik Goran Salonski kaže da je za uspešnu proizvodnju najvažnije sve uraditi na vreme, a da se svi poslovi vezani za proizvodnju odrade najkvalitetnije i, samim tim, može se očekivati dobar rezultat.

Ministar Nedimović naglasio je da je poljoprivredno gazdinstvo Salonski jedan od primera onih  koji beleže odlične rezultate u sektoru povrtarstva.

„Postali smo izvoznici šargarepe u periodu od proteklih pet-šest godina, što je dokaz da u tako kratkom periodu situacija može mnogo da se promeni primenom najsavremenijih tehnoloških rešenja“, kazao je, dodajući da primena novog zakona ima smisla i da će pomoći da se iz sive zone pređe na regularnu, odnosno da prijava radnika elektronskim putem, preko aplikacije mobilnih telefona, odgovara i poslodavcima i radnicima, koji imaju pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i zdravstveno, u slučaju povrede na radu.

Nedimović je izneo podatke da trenutno ima oko 5.000 angažovanih sezonskih radnika u prva četiri meseca primene zakona i oko 97.000 radnih dana koji su u sistemu, što znači da se u proseku radilo 20-25 dana, dok je prošle godine u čitavom sektoru poljoprivrede za celu godinu bilo 3.800 angažovanih radnika. Istakao je da se ne sme zaboraviti da sezona još nije u punom jeku, kada se koristi puna radna snaga u poljoprivredi, pre svega u ratarstvu i voćarstvu, zbog branja. Po njegovim rečima, prihodi u budžetu su sada već skoro 30 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar Vuk Radojević kazao je da takvim posetama žele da pošalju poruku svima koji se bave poljoprivredom ili žele da se bave poljoprivredom, da se samo intenziviranjem proizvodnje može doći do povećanja dohotka po jedinici površine.

„Mere Pokrajinskog sekretarijata usmerene su ka intenzivnim linijama poljoprivredne proizvodnje. U ovom slučaju, neophodni su sistemi za navodnjavanje, a Pokrajinska vlada subvencioniše nabavke sistema za navodnjavanje u prethodne tri godine više nego ikada do sad. U prethodne tri godine imamo potpisane ugovore u vrednosti od oko skoro 2,7 milijardi dinara za nabavku tih sistema“, rekao je Radojević, pozivajući još jednom poljoprivrednike da konkurišu, jer ima dovoljno finansijskih sredstava namenjenih njima, kako bi bili konkurentniji i kako bi našli mesto za svoj proizvod na tržištu.

Opština Žabalj izdvaja značajna sredstva kada je u pitanju agrar, kako kaže njen predsednik Čedomir Božić, a ove godine će nekoliko podsticajnih mera opredeliti ka malim poljoprivrednim proizvođačima.

„Pre svega, subvencionisaćemo kamate na kratkoročne poljoprivredne kredite, koji će biti namenjeni isključivo za setvu, a opredelićemo i sredstva namenjena za stočarstvo. Osim toga, započinjemo projekat elektrifikacije polja, s obzirom na to da nastojimo da sve veći broj površina bude pokriven sistemima za navodnjavanje“, podvukao je Božić.

Nedimović, Radojević i Božić su, prilikom posete, razgovarali sa pedesetak poljoprivrednika iz sva četiri mesta opštine Žabalj, kada je bilo reči o njihovim potrebama i o rešavanju trenutnih problema.

M. Rašić

Foto: B. Rašić