FormatŽabalj

Pevačka grupa „Vasilis” nastala je 2018. godine i okupila je iskusne pevače iz Đurđeva. Sa ciljem da razbiju zasićenost jednoličnom muzikom u ovoj sredini, odlučili su da se posvete čuvanju tradicionalne balkanske muzike, ali uz dodavanje lične note grupe.

Pažljivo kreirajući aranžmane, čuvaju izvorne pesme od zaborava, ali takođe promovišu i približavaju ovu muziku i mlađim generacijama. „Vasilis“ čini devet pevača i mini okrestar koji se sastoji od klavira, gitare, frule i tarabuke. Sastaju se bar dva puta nedeljno, a i češće kada im predstoji nastup.

Članovi kažu da pevanje u grupi ima terapeutski efekat.Član grupe i jedan od osnivača Olivera Sapanjoš kaže da je „Vasilis” čedo kojem rado dolaze kada žele da pobegnu od naporne svakodnevnice.

Inspiraciju pronalazimo na samim probama, gde zajedno delimo ideje o aranžmanima, ali takođe imamo uzore u renomiranim i poznatim etno grupama. Naše čedo je za mene grupa divnih i posvećenih ljudi okupljenih oko zajedničkog cilja, a to je promovisanje i čuvanje naše bogate kulturne baštine – istakla je Sapanjoš.

Etno grupa „Vasilis“ održaće tradicionalni godišnji koncert u subotu, 2. decembra od 19 časova u holu OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Đurđevu. Koncert će uveličati i gosti, pevačke grupe iz Đurđeva, Kaća i Titela.


0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *