FormatŽabalj

Mršavljenje nije uvek lako, a dugoročni uspeh zahteva ozbiljnu posvećenost i istrajnost. Mnogi dodaci ishrani, dijete i planovi za mršavljenje se predstavljaju kao efikasna strategija za mršavljenje, tvrdeći da u velikoj meri olakšavaju i ubrzavaju baš taj proces mršavljenja.

Jedan od njih naziva se i glukomanan. Da li ste već čuli za njega? U pitanju je prirodno dijetetsko vlakno koje se predstavlja kao efikasan dodatak za mršavljenje.

Ovaj članak detaljno predstavlja delovanje glukomanana i bavimo se važnim pitanjem – da li je to nešto što treba da probate i uvrstite u svoju strategiju kako biste postigli željeni rezultat? Pa da počnemo…

ŠTA JE ZAPRAVO GLUKOMANAN?

Kako smo već i napisali, glukomanan je prirodno dijetetsko vlakno koje je rastvorljivo u vodi, a izdvojeno je iz biljke poznate pod imenom – konjac (neki je zovu i đavolji jezik).

Glukomanan se može pronaći kao dodatak u određenim napicima, a dodaje se i prehrambenim proizvodima. Najčešće se može naći u testeninama i brašnu.

Glukomanan čini 40% suve težine biljke konjac, a poreklom je iz jugoistočne Azije. Ima dugu istoriju upotrebe u biljnim mešavinama i tradicionalnoj hrani poput tofua, rezanaca i želea koji se pravi od pomenute biljke.

Glukomanan ima izuzetnu sposobnost upijanja vode i jedno je od najviskoznijih prehrambenih vlakana. Upija toliko tečnosti da mala količina glukomanana dodata u čašu vode pretvara čitav sadržaj u gel. Veruje se da upravo ta jedinstvena svojstva doprinose njegovim pozitivnim efektima na mršavljenje.

KAKO GLUKOMANAN DOPRINOSI MRŠAVLJENJU?

Sada već znate da je glukomanan dijetetsko vlakno koje je rastvorljivo u vodi. Kao i druga rastvorljiva vlakna, veruje se da pomaže kod mršavljenja i to na nekoliko načina:

Sadrži veoma malo kalorija.

Zauzima prostor u stomaku i podstiče osećaj sitosti. Na ovaj način se smanjuje i unos hrane (viška kalorija) tokom obroka.

Kao i druga rastvorljiva vlakna, smanjuje apsorpciju proteina i masti.

Takođe hrani dobre bakterije u crevima (neke studije su pokazale povezanost između bakterija u crevima i telesne težine.)

Ukoliko se pitate zašto je glukomanan tako poseban i zašto pričamo baš o njemu, važno je da znate da se razlikuje od većine drugih rastvorljivih vlakana, jer je izuzetno viskozan, što ga čini posebno efikasnim kada je u pitanju mršavljenje.

OSTALI ZDRAVSTVENI BENEFITI

Pored toga što ima pozitivan uticaj na gubitak težine, glukomanan može imati još neke pozitivne zdravstvene efekte:

Glukomanan doprinosi smanjenju ukupnog holesterola, „lošeg“ LDL holesterola, triglicerida, šećera u krvi. Prvenstveno, glukomanan doprinosi smanjenju holesterola u krvi tako što smanjuje apsorpciju holesterola u crevima. Prema ovom istraživanju, dodavanje glukomanana u redovnu ishranu moglo bi potencijalno smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kao vlakno koje je rastvorljivo u vodi, glukomanan se takođe uspešno koristi i za pomoć kod zatvora (opstipacije).

KAKO SE KORISTI I DA LI IMA NEŽELJENIH EFEKATA?

Glukomanan ima uticaj na mršavljenje ukoliko se uzima pre obroka. Preporučuje se konzumiranje između 15 minuta do jednog sata pre obroka. Glukomanan se dobro podnosi i smatra se sigurnim za upotrebu.

Kada su u pitanju neželjeni efekti neki ljudi mogu osetiti blage neželjene efekte kao što su nadimanje, gasovi, meka stolica ili dijareja. Ovi neželjeni efekti nisu česti.

Uzimanje lekova ili bilo koje terapije potrebno je uzeti najmanje četiri sata nakon ili jedan sat pre unosa glukomanana, jer glukomanan može smanjiti apsorpciju lekova.

pink.rs

Kategorije: Zdravlje

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *