FormatŽabalj

Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo obezbedio je digitalizovani mamograf za Dom zdravlja Žabalj, gde će od sada biti omogućeni redovni preventivni pregledi, što je izuzetno značajno za otkrivanje bolesti u ranoj fazi, a to znači mnogo veću šansu za izlečenje.

Takođe, DZ Žabalj dobio je novo sanitetsko vozilo, preko konkursa Ministarstva pravde, odnosno iz sredstava Oportuniteta, što će doprineti još bržoj i kvalitetnijoj prvoj pomoći i transportu pacijenata do sekundarnih, odnosno tercijarnih zdravstvenih ustanova.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović istakao je da kontinuirano rade na tome da svi stanovnici opštine dobiju pravovremenu i odgovarajuću negu i zdravstvenu zaštitu.

„Naši lekari pokazali su da vredno rade, a mi kao lokalna samouprava ćemo nastaviti da ulažemo u sve zdravstvene stanice u našoj opštini, kako kroz obezbeđivanje nove opreme, tako i kroz finansiranje specijalizacija mladih lekara. Već imamo planove za narednu godinu kada je u pitanju nabavka nove opreme za Dom zdravlja Žabalj i ambulante u Čurugu, Đurđevu i Gospođincima“, rekao je predsednik opštine.

Direktor DZ Žabalj dr Nikola Jakšić podvukao je da bi nabavka opreme bez podrške lokalne samouprave bila mnogo teža.

„U prethodne tri godine imali smo svesrdnu pomoć lokalne samouprave, a deo opreme smo dobili zahvaljujući njihovoj finansijskoj pomoći. Novi sanitet značajno će doprineti kvalitetu rada Službe hitne medicinske pomoći, a posebno bih istakao nabavku mamografa. Smrtnost od karcinoma dojke u Srbiji je u proseku kao i u drugim evropskim zemljama, ali je problem kasna dijagnostika, kada je bolest u odmaklom stadijumu. Zato je izuzetno važno obavljati preventivne preglede, jer kada se bolest otkrije u ranoj fazi, šansa za izlečenje je mnogo veća“, kazao je dr Jakšić.

Kategorije: Novosti

0 komentara

Ostavite odgovor

Avatar placeholder

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *